Det mest uppskattade bland personalen på kontoret? Utan tvekan tvättstugan! Adrian & Partners i Göteborg är inte som andra byråer. Och det har visat sig vara framgångsrikt.

Som en stor familj. Lite klyschigt kanske, men stämmer väl in hos Adrian & Partners i Göteborg. På kontoret samsas inte bara personalen utan även barn, hundar och vänner. Konceptet har varit framgångsrikt och byrån fortsätter att växa. I en kontorslokal som inte ser mycket ut för världen från utsidan sitter fem revisorer med sina medarbetare. På andra sidan gården sitter redovisningskonsulterna i eget bolag och egna lokaler. I källaren finns både spelrum och tvättstuga – kontorets mest uppskattade del enligt Helena Adrian, eftersom personalen kan ta med sig tvätt och tvätta på arbetstid. Då slipper de stressen med att passa tvättider.

Dessutom har byrån valt att göra tvärtemot alla trender och behålla enskilda kontor.

– Hos oss är det viktigt att var och en får ha ett eget rum där det går att boa in sig. Jag tror att det gör att våra medarbetare känner sig lugna och trygga. Ingen behöver fundera på ”var ska jag stå i dag”, säger Helena Adrian.

– Dessutom är det så att när man pratar med kunder vill man inte att andra ska lyssna. Och det vill inte kunderna heller, fortsätter hon.

Så nej, trenden med öppna landskap må ses som kostnadseffektiv, men kommer inte att bli verklighet på Göteborgskontoret. Inte heller behövs det för att stämningen ska bli bra. Dörrarna mellan kontoren står i de allra flesta fall öppna, och personalen är tajt sammansvetsad. Även på fritiden. Adrian & Partners har till och med ett eget fotbollslag i korpligan. När laget spelar kommer inte bara kollegor och hejar utan även familj och vänner, något som gjort att banden på byrån blir tätare.

– Just den goda stämningen på kontoret är nog en av förklaringarna bakom att vi har utvecklats som vi gjort. Medarbetarna trivs hos oss, och nöjda medarbetare avspeglar sig på kunderna, säger Mats Olsson.

Adrian & Partners har gjort sig kända genom sina julkort. I en korridor på kontoret sitter alla julkorten uppsatta. Och de är så populära att till och med före detta kunder hör av sig för att få stå med på listan över mottagare.

Men allt är inte bara tjo och tjim. Adrian & Partners brottas med samma utmaningar som andra byråer. Digitalisering. Automatisering. Kompetensutveckling. Och just det sistnämnda är något man lägger mycket tid på.

– Vi har mycket utbildningar, både internt och externt. För oss är det viktigt. Visst kan det upplevas som jobbigt ibland, men om man lägger tid på sin kompetensutveckling påverkar det så klart lönenivån, säger Helena Adrian.

Hon och Mats Olsson gör ingen hemlighet av att de håller vidareutbildning högt, och att de tycker att dagens krav på 40 timmar vidareutbildning är låga.

– 40 timmar om året motsvarar den tid du lägger på att borsta tänderna. Som utvecklingen ser ut i branschen i dag behöver vi vidareutbilda oss för att kunna vara allround inom alla de frågor vi bör kunna, säger Mats Olsson.

Charlotta Marténg

Byrån i siffror

Grundades år: Nuvarande konstellation föddes 2001. Men byråns rötter finns från mitten av 1950-talet.

Antal årsarbetare: Medeltal 26, men just nu 31.

Antal delägare: 8

Omsättning 2016/17: 33 Mkr

Utmaningar inför framtiden

  • Vidmakthålla och helst öka intresset för revision hos marknad, kunder och potentiella medarbetare.

  • Vi söker hela tiden efter personal som vill jobba som vi gör.

  • Utveckla oss inom icketraditionella områden som exempelvis kommunikation och IT.

Tre tips om hur man får personalen att trivas:

1 Skapa tid för gemenskap

2 Aktiviteter som Fifa-spel i källaren och ett korpfotbollslag.

3 Låta humor vara ett viktigt inslag i arbetet

Så löser vi ekvationen

Affärerna

Revisorerna är anställda i ett bolag, redovisningstjänsterna ligger i ett annat bolag i koncernen. Redovisningstjänsterna är inte i första hand för våra revisionskunder. Vi sköter redovisningsuppdrag hos betydligt större kunder än där vi har revisionsuppdrag.

Medarbetarna

”Vi inte bara är roligare, vi har roligare också”. Hos oss får man ett jobb som är utvecklande, samtidigt som man får ett liv vid sidan om. Vi förväntar oss inte att man ska jobba dygnet runt.

Kunderna

Endast genom relationer kan man bygga kundens förtroende. Automatiseringen skapar mer tid för möten. Vi fungerar som präst, psykolog, bollplank. Att finnas där – det är det som är viktigt för kunden.

Nätverken

Vi har valt att vara självständiga från organiserade revisionsnätverk och väljer de samarbetspartner som vi tycker är bäst i varje enskild situation. Det informella nätverket utgörs av våra kunder, kollegor i Sverige, före detta medarbetare och leverantörer. Internationellt nätverkar vi främst via IFAC.