Det svenska näringslivet blir allt mer jämställt, enligt undersökningar och fakta från olika håll. Därmed skulle man ju ha vågat sig på att gissa att det även skulle gälla vår bransch. Men icke. I alla fall inte om man ser andelen kvinnliga delägare inom de sju största revisionsbyråerna som ett viktigt mått på hur jämställd branschen är.

Årets granskning av jämställdheten bland delägarna visar att 23 procent är kvinnor. Det vill säga lika stor andel som förra året. Det är alltså första gången sedan 2010 som jämställdheten bland delägarna i de största revisionsbyråerna inte går framåt.

Frågan är – varför? Tidigare mätningar har visat på betydande framsteg och flera byråledare har utställt löften om att hålla takten för att klara jämställdhetsmålet på minst 40 procent kvinnor till år 2026.

Men allt går inte i moll. Andelen delägare är ju inte den enda parametern. Hela tre vd:ar inom Big 7 är kvinnor, och det är den högsta siffran någonsin. Och samtliga byråledare framhåller att jämställdhetsfrågan är viktig.

Så förhoppningsvis blir årets siffror bara blir ett litet hack i kurvan. Men då gäller det att byråerna ökar takten och på allvar visar att de står upp för sina löften och kämpar för att nå sina mål.

Och facit, ja det får vi om ett år!

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se