Om jämställdhet 2018

Samtliga stora revisionsbyråer påstår att jämställdhet är en prioriterad fråga. Trots det har utvecklingen på delägarnivå stannat upp år 2018. Kommentar?

– Det är katastrof. På byrånivå finns det kanske logiska och godtagbara förklaringar, men för branschen som helhet är det oroväckande. En bransch som vill vara modern, innovativ och nyskapande måste skynda sig att bli jämställd. Här har de stora byråerna ett ansvar att visa vägen, tycker jag. Det handlar också om attraktionskraften, både som arbetsgivare och leverantör av tjänster.

Förra året sa du att branschen borde klara av att vara jämställd inom fem år, något som med facit i hand verkar vara ett svårt mål att nå. Varför går det så trögt?

– Det går visst, och det är ju hela fyra år kvar. Om en byrå verkligen menar allvar med att jämställdhet är en prioriterad fråga förstår jag inte varför det ska dröja längre.

– Att det har gått åt rätt håll under några år kan göra att man på sina håll slagit sig till ro i tron att det nu bara ska rulla på. Det kommer det inte att göra. För att nå målet om jämställdhet handlar det om att bryta vanans makt, och då krävs extraordinära åtgärder.

Och vad krävs för att revisionsbyråerna ska nå dit?

– Tuffa mål och action, säkert med nya grepp. Uppfyllelse av jämställdhetsmål måste få stort genomslag i ersättningen till byråledare men också för övriga i ledarskapet. Utan den åtgärden blir det inte tillräckligt tryck. Spontant tänker jag också på saker som individuella karriärplaner, rotation av chefsroller, utfasning av äldre delägare och översyn av själva delägarmodellen. Varje handlingsplan måste naturligtvis anpassas till respektive byrås utgångsläge.

– Eftersom transparens driver förändring kan Balans bidra ännu mer genom tätare uppföljningar och intervjuer på djupet. Att visa på goda exempel är förstås det allra bästa. Vi får inte ge oss förrän branschen är jämställd. 10288.jpg

Sofia Hadjipetri Glantz

Dan Brännström är generalsekreterare i FAR.