Vi har inte råd att vänta. Det säger Malin Nilsson, vd för BDO, som utmanar med nytt tufft mål för jämställt delägarskap.

Hon har koll på såväl förestående pensionsavgångar som rekryteringsbasen för potentiella delägare och menar att allting pekar i riktning mot ett mer jämställt delägarskap. Ändå väljer BDO:s vd Malin Nilsson att gå fram med ett tufft mål – på tre år har delägarna enats om att ha som målsättning att andelen kvinnor ska vara uppe i 30 procent.

– När vi tittar på sammansättningen i nivån under partners ser vi att det är många kvinnor på väg upp. Och av delägarna inom ålderskategorin som snart ska gå i pension är nästan alla män. Jag har stor tillförsikt att jämställdheten kommer i och med generationsskiftet. Samtidigt måste vi agera aktivt. Det finns en risk att tappa kvinnliga talanger och vi har inte råd att vänta, säger Malin Nilsson.

Med 14 procent kvinnor bland delägarna är BDO ett riktigt sänke för branschens jämställdhetsstatistik. KPMG som är tvåa från slutet ligger med sina 21 procent kvinnor i delägarskaran hela sju procentenheter över BDO. Om BDO klarar sitt nya tuffa mål torde byrån emellertid vara ikapp övriga branschen inom loppet av tre år.

– Det är ett högt satt mål, men samtidigt jätteviktigt för oss att ha ett ambitiöst mål för att få genomslag och arbeta strategiskt med frågan. Jag är övertygad om att vår strategiska satsning på jämställdhet på sikt kommer att ge utslag även bland partners säger Malin Nilsson.

Rakel Lennartsson