Innehåll

Balans nr 2 2018

Byrån som startade hotell

Samarbete. Det är något som kännetecknar Baker Tilly i Örebro. Men inte bara det självklara samarbetet man förväntar sig inom kontoret, utan med andra företag. Genom att ha kontoret i ett företagshotell kommer många kontakter naturligt.

Hundra meter från slottet, i centrala Örebro, ligger Baker Tilly Örebro. Med närhet till allt och kanske stadens vackraste utsikt. Men det var inte läget som avgjorde när revisorn Anette Särnholm letade lokaler för att starta eget. Det var kontorets utformning som öppnade möjligheter för att kunna dela lokal även med andra företag.

– Här sitter inte bara vi som jobbar inom Baker Tilly utan även Svensk Företagsförmedling, Techno Support, KN Redovisning, Kleensburg och Roflex, som vi har ett mycket bra samarbete med, säger Anette Särnholm.

Alla har sina egna kontor, men gemensamma utrymmen delas. Det gör att i lunchrummet pratas långt mycket mer än bara revision och redovisning.

– Vi har väldigt roligt och högt i tak. Jag vill verkligen rekommendera andra att sitta i ett företagshotell om de får chansen, för det ger mycket, säger Katja Sörman som arbetar som redovisningskonsult.

På Baker Tilly Örebro förenar man nytta med nöje och ser det som ett vinnande koncept. Ingen sitter fast i några roller, och varje år utses en ny kontorschef för kontorshotellet vars främsta uppgift är att ordna en sommar- och en julfest.

Men att sitta i kontorshotell för dock med sig några saker som är viktiga att tänka på, framhåller Anette Särnholm och Katja Sörman. Alla på kontoret har egna hyresavtal med hyresvärden. Företagen har olika skrivare med tanke på sekretessen och alla har sinsemellan skrivit på sekretessavtal. Allt för att både kunder och anställda ska kunna känna sig trygga med att information stannar där den ska. In till Baker Tillys del av de gemensamma lokalerna finns också en extra dörr som går att låsa.

– Hittills har allt fungerat väldigt bra, vi har inte haft några problem, säger Anette Särnholm.

Hon har varit i branschen i drygt 30 år. Merparten av tiden på PwC innan hon blev headhuntad av Grant Thornton. När hon och två andra bestämde sig för att starta eget fanns inte Baker Tilly etablerat i Örebro.

Baker Tilly i Karlskoga hade flera kunder sen tidigare så de hjälpte till vid uppstarten av kontoret i Örebro.

– Det var 2011 som jag valde att ta det steget tillsammans med Katja Sörman och Anki Jakobsson, båda auktoriserade redovisningskonsulter, berättar Anette Särnholm.

Att valet föll på Baker Tilly har flera orsaker. Alla tre kände till nätverket som växte löpande och kontaktade dem för att få veta mer. Intresset ökade och Baker Tilly välkomnade Örebro.

– Vi kände att det var ett koncept som passade oss. Alla jobbar under eget ansvar och är sina egna bolag/byråer. Samtidigt har man tillgång till mycket gemensamt som bland annat rör dokumentationskraven och kvalitetskontrollen, säger Anette Särnholm.

Men det var inte alla som jublade. Inom branschen var flera kollegor skeptiska till satsningen och menade att det var att gå mot strömmen att starta eget, speciellt inom revision som kan vara svårt att driva i mindre skala med alla krav som ställs.

Så här i efterhand kan man konstatera att det gått väldigt bra. Och nu, fem år senare, består kontoret av sex personer inklusive en skattejurist, Benny Lundin. Övriga är revisorerna Benny Uhman och Lena Granfält.

Någon extern marknadsföringskampanj har de aldrig behövt satsa på. Rykten har spridit sig via mun-till-mun-metoden. Vid uppstarten ordnades en invigning och därefter en skattedag. Till båda tillfällena kom många deltagare.

– Vi har valt att jobba mycket mot våra kunder och vi märker att vi får in fler nya kunder tack vare det, säger Katja Sörman.

– Vi är också väldigt tacksamma att våra kunder följde med och trodde på oss när vi startade eget, säger Anette Särnholm.

Att dessutom ha andra företag i samma lokaler genererar ju också nya kunder. För alla parter.

Charlotta Marténg

Byrån i siffror

Grundare: Anette Särnholm, Katja Sörman och Anki Jakobsson

Grundades: 2011/2012

Antal anställda: 6 varav 5 delägare

Omsättning 2017: 8.717 tkr

Nätverk

  • Det närmaste nätverket är kollegorna på kontorshotellet.

  • Från Baker Tilly och FAR hämtas stöd och information i det dagliga arbetet.

  • Samarbetar med flera mindre och större redovisnings- och revisionsbyråer.

  • Samarbetar även med i andra kontakt- och säljnätverk i Örebro.

Våra tips till andra som överväger kontorshotell?

1 Enkelt sätt att komma in i ett nätverk och få kollegor.

2 Minskade kostnader genom att nyttja varandras hjälpmedel, ha gemensamt konferensrum.

3 Välj gärna att dela kontor med andra som kan bli till nytta för din verksamhet och du för deras.

4 Upprätta avtal angående sekretess, gemensamt nyttjande, om någon vill komma med eller dra sig ur.

Så löser vi ekvationen

Affärerna

Viktigast är nöjda kunder som förstår och drar nytta av det vi levererar till dem i form av råd och tips, redovisning och revision. En nöjd kund ger mycket tillbaka i form av gott och mer arbete – en win-win-situation. Vi är tydliga med vad våra tjänster kostar innan och under arbetets gång för att få ett smidigt samarbete.

Medarbetarna

Vi arbetar med egna och gemensamma kunder utefter kundens önskan och som vi sålt in. Vi hjälper varandra om så behövs. Mottot är att jobba lagom utifrån så mycket envar vill och trivs med. Vi ska kunna försörja oss och ha roligt på jobbet med kunder och kollegor.

Kunderna

Vi har kunder inom många branscher, bland annat tillverkning, fastigheter, fordonshandel, tjänste- och utvecklingsföretag. Vi jobbar gärna nära kunden och sitter, när det funkar, hos dem och jobbar vilket ger tillfälle till snabba problemlösningar och ofta mer jobb.