Jag kan knappt tänka mig ett liv utan att möjligheten att identifiera mig och signera digitalt via BankID. Vad allt måste ha varit krångligt tidigare; bankärenden, anmälning till barnens fritidsaktiviteter, sjukvårdsrådgivningen, betalningar av olika slag ... ja, listan kan göras oändligt lång. Ändå är det inte så många år sedan jag laddade ner det för första gången – på min stationära dator. I dag har jag allt i telefonen.

Men vilka möjligheter innebär digitala signaturer för revisions- och redovisningsbyråer? Vi lät vår digitala redaktör Sofia Hadjipetri Glantz ta reda på det.

Carina Hedrum som driver PBAB Redovisning och Revision är en av dem som tidigt förstod fördelarna med att signera digitalt. Det har gjort arbetet och rutinerna enklare, både för byrån och för kunderna och hon ser digitala signaturer som en viktig pusselbit i den digitala omställningen. Men det är viktigt att ha koll på vad som funkar, beroende på ändamålet. Exempelvis finns det olika typer av elektroniska sätt att signera.

Låter det krångligt? Jag citerar Carina Hedrum: ”I slutändan handlar allt det digitala om att säga ja till utvecklingsmöjligheter”.

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se