Revisionsplikten kommer sannolikt inte att återinföras. Regeringen konstaterar i en skrivelse att det inte finns skäl att agera utifrån Riksrevisionens rapport.

Det var innan jul som Riksrevisionen släppte sin rapport där myndigheten förde fram att revisionsplikten för små aktiebolag bör återinföras. Efter att ha granskat reformen, som funnits i drygt sju år konstaterar Riksrevisionen att i snitt har bolagen sparat 10.000 kronor på att inte ha revisor. I rapporten framkom också att aktiebolag som valde bort revisionen växte långsammare i nettoomsättning och personalstyrka.

I april meddelade regeringen i en skrivelse att Riksrevisionens iakttagelser av reformens konsekvenser är värdefulla, men att regeringen inte kommer att verka för att revisionsplikten återinförs. I stället överväger man andra åtgärder för att komma till rätta med problemen som Riksrevisionen tar upp.

I skrivelsen behandlas även riksdagens tillkännagivande om att regeringen bör ta initiativ till att överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten. Regeringen avser inte vidta några åtgärder med anledning av tillkännagivandet.

Regeringen anser nu att Riksrevisionens rapport och riksdagens tillkännagivande är slutbehandlade.

Charlotta Marténg