I början av april noterades Spotify på New York Stock Exchange. Stefan Lundberg, auktoriserad revisor och partner på EY, har drivit det uppmärksammade projektet.

Det hade spekulerats om svenska musiktjänsten Spotifys notering på börsen i New York i flera månader. Tisdag 3 april blev det dags. Och den svenska techjätten valde en annorlunda metod. I stället för en traditionell IPO-listning, där investerare bjuds in att köpa aktier, valde Spotify direktlistning. Efter premiärdagen värderades bolagets börsvärde till cirka 220 miljarder kronor, större än både H&M och Ericsson.

Stefan Lundberg, auktoriserad revisor och partner på EY, var ansvarig för noteringsprojektet. Tillsammans med kollegan Hamish Mabon på kontoret i Stockholm och ett team med cirka 50 personer från Sverige, England, USA och Norge, har han jobbat hårt för inför det historiska datumet.

– EY-teamet har jobbat med det här i flera år och koncentrerat från mitten av november fram till nu. Vårt största jobb var klart innan noteringen startade på tisdagen. Varenda tv-kanal i USA har uppmärksammat händelsen. Det är väldigt kul, säger Stefan Lundberg, som också är ansvarig revisor i Spotify.

EY har varit revisor för Spotify sedan 2009, Stefan Lundberg kom in i kontot 2012.

– Noteringsprocessen är en utdragen historia. Revisorerna måste avge audit opinion enligt amerikanska revisionsregler, vilka är lite tuffare än ISA. Vi har jobbat länge för att förbereda och ge en sådan opinion. Själva prospektet har vi jobbat intensivt med de senaste fyra månaderna, säger Stefan Lundberg.

Ur noteringsperspektiv är EY:s arbete klart. Nu är man fortsatt revisorer och granskar varje kvartal.

– Vi jobbar med bolaget under hela året, på ett annat sätt än vi gör med traditionella mindre uppdrag där revisorns granskning är mer begränsad till vissa perioder. Det händer saker hela tiden med Spotify. Jag pratar med bolaget nästan varje dag, året runt. Jag har åkt som en skottspole mellan USA och Sverige, över 15 gånger de senaste 18 månaderna, säger Stefan Lundberg.

Sofia Hadjipetri Glantz