Johanna Wiklund, skatterådgivare och senior manager på Grant Thornton i Stockholm har Ally McBeal att tacka för sitt karriärval.

– Om du frågar min mamma så har jag alltid vetat vad jag skulle göra när jag blir stor. Jag var helt fast i tv-serien Ally McBeal, och det var den som fick mig att bli jurist, säger hon med ett stort skratt. När den sista tentan på juristlinjen i Lund, där hon inriktade sig på skatt- och bolagsrätt, var avklarad 2007, började hon jobba som skattekonsult på BDO. 2013 fick hon sitt första barn och däremellan hade hon varit på EY i tre år.

– Jag har aldrig varit en typisk karriärmänniska med en tydlig plan för vart jag ska. Vassa armbågar har jag heller aldrig haft. Däremot har jag tackat ja till det mesta som erbjudits mig yrkesmässigt och gått på magkänsla, säger hon.

Det verkar ha varit ett framgångsrecept eftersom hon i dag titulerar sig senior manager och är gruppchef för en grupp med 18 personer som jobbar med ägarledda bolag.

– Det kanske låter motsägelsefullt när jag hävdar att jag inte är någon karriärmänniska, men jag har alltid velat framåt. Det kanske mer har att göra med att jag hela tiden vill lära mig nya saker. Och då är skatteområdet toppen eftersom det är ett regelverk som ständigt förändras.

Att lära sig nya saker och ett genuint intresse för människor har varit centralt i Johannas yrkesliv.

– För mig har det varit jätteviktigt att hela tiden ha bra förebilder på arbetsplatsen och att företaget som jag jobbar på har en bra kultur. Och nu när jag själv har hunnit en bit i karriären anstränger jag mig för att själv vara en bra förebild för mina yngre kollegor. På Grant Thornton trivs jag för det är fokus på både prestationen och på individen, det är en kombination som passar mig.

Om du inte hade blivit jurist, vad hade du gjort då tror du?

– Då hade jag nog blivit lärare på heltid. Eller öppnat ett B&B i något varmt härligt land eller i Alperna så jag kunde åka mycket skidor.

Mats Rimér

Namn: Johanna Wiklund.

Ålder: 37 år.

Familj: Gift, två barn som är två och fem år.

Yrke: Auktoriserad skatterådgivare.

Utbildning: Juristlinjen i Lund, examen 2007.

Sidospår: Jobbar som lärare cirka 3–4 veckor per år, bland annat på FAR:s kurser.

Tre viktiga år i min karriär:

  • 2007–2010: BDO.

  • 2010–2014: EY.

  • 2014: Började på Grant Thornton.