Exakt vad den nya blockkedjetekniken kommer att landa i och hur den kommer att påverka oss är det kanske ingen som vet, men att utvecklingen går snabbt råder det knappast några tvivel om. En del menar att blockkedjan redan är på väg in i vår vardag.

Men vad handlar tekniken om egentligen? Det pratas om bitcoin och andra kryptovalutor. Och om kryptografi och mining. Men hur hänger allt samman? Och vad är egentligen blockkedjeteknik?

Det finns säkert en hel del Balansläsare som är väl insatta i tekniken. Men när vi på redaktionen planerade reportaget i detta nummer utgick vi från vår egen nivå, det vill säga nybörjarnivå. Vi tror nämligen att det finns en hel del där ute som också sällar sig till den skaran.

Vi lät frilansjournalisten Erika Andersson gå igenom tekniken steg för steg och på ett enkelt sätt beskriva dess bakgrund och förutsättningar. Hon har också intervjuat Ester Sundström på Deloitte som menar att blockkedjan har potential att bli lika betydelsefull för finansiella värden som internet är för information.

Det ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen och förhoppningsvis får vi tillfälle att återkomma med fler artiklar.

TREVLIG SOMMAR!

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se