Näringsdepartementet vill att krav på rapportering av betalningstider införs. FAR är generellt positiv till förslaget.

Långa betalningstider inom näringslivet är ett problem. Leverantörerna får sämre likviditet, vilket i sin tur ger dem sämre möjligheter att utveckla sina verksamheter. Som komplement till självreglering vill politikerna införa krav på rapportering av betalningstider. En promemoria har presenterats av näringsdepartementet som föreslår en ny lag där företag med minst 500 anställda årligen ska redovisa uppgifter om avtalade betalningstider, faktiska betalningstider och försenade betalningar. På så sätt ska det enklare gå att följa utvecklingen av betalningstiderna. Från departementets håll hoppas man också att genom att uppgifterna blir offentliga kommer företag som har långa betalningstider, eller betalar sent, att vilja ändra sitt beteende.

Den nya lagen föreslås att träda i kraft 1 januari 2019, och den första rapporteringen ska ske under juli eller augusti 2020. FAR är en av remissinstanserna och är generellt positiv till förslaget.

Några invändningar finns dock, bland annat rörande storleken på företagen som ska bli rapporteringsskyldiga. ”FAR anser att man helst ska undvika att införa nya kategorier av företag, och bedömer att gränsdragningen i detta fall lika väl kan var minst 250 anställda vilket är ett av gränsvärdena för kategorin större företag, och dessutom ett av gränsvärdena för företag som måste upprätta lagstadgad hållbarhetsrapport.” skriver man i remissvaret.

Charlotta Marténg