Fyra byråer har tidigare vunnit FAR:s utmärkelse Årets framtidsbyrå. 20 september är det dags för ännu en byrå att prisas. Jan Söderqvist i juryn tipsar om vad han och kollegorna kikar lite extra på när de gör sin bedömning.

Det är fyra månader kvar till FAR:s populära pris Årets framtidsbyrå, där en namnkunnig jury utser vilken av branschens revisions- och rådgivningsbyråer som ligger främst vad gäller prissättning, användning av molntjänster, mål för verksamheten och att utveckla tjänsteerbjudandet. Men åt vilket håll ska byråledare och medarbetare dra åt om de vill se sig själva på prispallen i höst?

Jan Söderqvist, jurymedlem och Vismas branschexpert inom revision och redovisning, säger att byrån hela tiden måste ha siktet inställt mot slutkunderna.

– Hur ska man som byrå utmärka sig på marknaden mot slutkunderna? Vad kommer de att efterfråga? Vad kan man som byrå göra bättre för slutkunderna, det vill säga, våra svenska företag? Allt trattar ner i detta. För att göra det så måste man ha ett tydligt ledarskap som driver förändring, säger Jan Söderqvist.

Tidigare har juryn använt digitalisering och automatisering som två ledord i sitt arbete. Men begreppen har med åren blivit allt mer urholkade, menar Jan Söderqvist. I stället kommer han och de andra jurymedlemmarna att bland annat hålla ett extra öga på ledarskapet och hur förändringsarbetet sker på byrån.

Hur hittar juryn byråerna som inte gör testet?

– Vi tittar på marknaden och ser vilka byråer som verkar framåt. Vi brukar alltid kunna erbjuda dem att göra testet. Ibland förstår inte byråerna att de faktiskt har kommit långt i sin modernisering, säger Jan Söderqvist.

För att ha chans att bli Årets framtidsbyrå måste man göra FAR:s framtidstest och därmed få ett kvitto på hur långt byrån har kommit i sin omställning. Sista datum att göra testet och nominera den egna byrån är 10 augusti i år. Därefter utser juryn en handfull byråer som de bedömer närmare. Priset delas ut i Stockholm 20 september 2018.

Sofia Hadjipetri Glantz

Juryn Årets framtidsbyrå 2018

Bengt Skough, FAR

Jan Söderqvist, Visma

André Bodin, Wolters Kluwer

Peter Rexhammar, Deskjockeys

Göran Krafft, Kairos Future

Lena Möllerström Nording, Grant Thornton