Bitcoin

Kryptovaluta som lanserades 2009 av pseudonymen Sathoshi Nakamoto. Transaktionerna görs mellan individer utan inblandning av en tredje part och lagras i blockkedjan – ett distribuerat nätverk. Systemet är konstruerat för maximalt 21 miljoner bitcoin.

Block

Transaktion med ett hash, ett fingeravtryck, från det föregående blocket. En post i en kedja av block som innehåller och bekräftar väntande transaktioner.

Blockkedja

Teknik där information lagras i en kedja av block i en decentraliserad distribuerad databas. Styrs inte av en central enhet. Verifierade block läggs till blockkedjan när de verifieras i nätverket. Varje block är länkat till föregående block hela vägen till det ursprungliga blocket.

Hardware wallet

Hårdvaruplånbok, ett usb-minne för digitalt värde.

Hash

Hashvärde, en digital signatur till en adress med vilken värde eller information kan identifieras för att säkerställa att ingen ändring har gjorts.

Kryptografi

Skapar matematiska bevis som gör det omöjligt att ta eller kopiera pengar eller att förvanska blockkedjan.

Kryptovaluta

Elektronisk valuta, till exempel bitcoin, etherum och litecoin.

Mining

En process som skapar matematiska kalkyleringar för att verifiera transaktioner.

Miner

Miners verifierar transaktioner med bitcoin i utbyte mot en avgift. De försöker skapa nya block genom att lösa matematiska problem. Den som blir först med lösningen tjänar en slant. Det krävs väldigt stor datorkraft för att kunna lösa problemen.

Multisig

Multisigntatur, ett sätt att säkra digitalt värde genom att två eller flera parter har gemensam kontroll, och ingendera av parterna kan använda värdet på egen hand.

Nod

Enhet som kan ta emot, sända och förmedla data i ett nätverk.

P2P

Peer-to-peer, person-till-person-nätverk, där varje användare skickar vidare transaktioner gjorde av andra användare.

Proof of work

Ett bevis för att säkerställa det arbete som verifierar transaktionerna i blockkedjan.