I rosornas och ruinernas Gotland pågår året runt en vardag där redovisningskonsulten ofta är ett självklart inslag i företagarens tillvaro. Balans möter auktoriserade redovisningskonsulten Ann Ivarsson, en av grundarna av Mevona, för picknick och snack i Botaniska trädgården i Visby.

Vilka är framtidsutsikterna för redovisningskonsulten?

– Det vi kan se är att fler kunder ansvarar för enklare delar av sin redovisning själva jämfört med tidigare. Utmaningen för yrket är snarare att visa kunderna värdet med att anlita en auktoriserad byrå. Vi hade exempelvis en kund som tidigare skötte sin egen redovisning och hon räknade med att hon satt ungefär en halv dag i veckan. Dessutom ökade hennes omsättning med 100.000 kronor.

Några av er bär jackor där det står ”Auktoriserad redovisningskonsult på språng”. Vad innebär det för er?

– Det handlar om att vi jobbar proaktivt och tänker: Vad har min kund för sig? Vad händer nästa år? Ska de utöka sina verksamhetsgrenar? Hur kan jag hjälpa dem? Att man hjälper och tryggar dem hela tiden, att försöka förutse vad kunden behöver. Det är vad vi menar med att vara ”på språng”.

Ni har kontor i Visby och i Stockholm. Finns det något som skiljer sig i arbetssätt, kundstock och prisbild?

– Vi har lite fler företag inom handel och turistnäring som kunder här på ön, medan det i Stockholm är mest konsultbolag vi har hand om. Något annat som kan skilja sig är att vi träffar kunderna oftare här än i Stockholm. I övrigt arbetar de båda kontoren enligt samma struktur, i samma system, är del av samma telefonväxel och har gemensam server. Prisbilden är lika. Vi är väldigt noga med att vi är ett företag och ett team.

Sofia Hadjipetri Glantz

Mevona AB

Bildades år: 2006 i Stockholm. Finns i Visby sedan 2010.

Ort: Visby

Anställda: Fem i Visby och tre i Stockholm. Samtliga är redovisningskonsulter varav två är auktoriserade.