Skatteregler ska var breda, enkla och ha få undantag. I en debattartikel på DI Debatt föreslår FAR en ny skattereform.

FAR:s generalsekreterare Karin Apelman har tillsammans med Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, skrivit en debattartikel där FAR efterfrågar en ny skattereform. Debattartikeln har publicerats på DI Debatt.

”Alla partier har nu uttalat att de vill se en omläggning av skattesystemet. Så även näringsliv och anställdas organisationer. FAR delar denna uppfattning. Många skatteregler är i dag så svårtillämpade att inte ens våra medlemmar kan tala om vad som gäller. Inte heller skatteverk och domstolar kan svara. Situationen är allvarlig.” skriver Karin Apelman och Hans Peter Larsson.

I debattartikeln framhåller de att en ny skatteomläggning behövs och betonar att en fråga som behöver ställas är om uppdelningen mellan inkomst av tjänst och inkomst av kapital har spelat ut sin roll.

”Regler måste vara hållbara. Med det menar vi att de ska vara breda, enkla och ha få undantag i olika situationer. De ska kunna förstås av anställda och företagare. Då ökar rättssäkerheten.

Skattenivåer bör därtill främja välstånd och ekonomisk utveckling. Då minskar risken för att regler åter behöver ändras och olika incitament och ekonomiska stimulanser införas i olika lägen.”, står det i debattartikeln.

Charlotta Marténg