46 år gammal är Joachim Agrell delägare och ansvarig för en grupp med 20 skatterådgivare på Deloitte. På den närmast retoriska frågan om han är karriärist är svaret lite överraskande – nej.

Att han befinner sig där han gör har enligt honom själv inte att göra med att han är karriärist – han blev partner vid 35 års ålder. Det handlar främst om att han alltid velat göra saker han tar sig an så bra som möjligt utan att för den skull egentligen ha några tydliga och långsiktiga mål.

– Det har alltid varit så. Jag inser att tanken om karriärsträvan ligger nära till hands men det är inte den egentliga drivkraften. Jag tackar ofta ja till saker eftersom det är så roligt att hela tiden lära sig och vara engagerad i olika sammanhang. Många gånger handlar det om intresset och glädjen i att vara med och leda en grupp mot ett gemensamt mål.

Det är tydligt att Joachim alltid velat ha, och fått, ledarroller. Så har det varit både i privatlivet och i yrkeslivet. Men han är noga med att påpeka att han vill betrakta sig själv som ledare – inte som chef.

– Det som fick mig att nappa på erbjudandet från Deloitte var kombinationen av ledarrollen och det konkreta arbetet med indirekta skatter. Jag gillar verkligen att driva en grupp duktiga människor och samtidigt få gräva ner mig i konkreta rättsfall.

Det senare har bland annat lett till engagemang i lagstiftningsfrågor på EU-nivå.

Parallellt med yrkeslivet har han alltid ägnat sig åt lagidrott – företrädesvis bollsporter.

– Jag har nog testat de flesta sporter som innefattar bollar, förutom basket, vilket många tycker är lite konstigt med tanke på att jag är nästan två meter lång, säger han med ett skratt.

Om du hade haft ett annat jobb, vilket skulle det ha varit?

Efter en stunds tystnad kommer svaret:

– Något som har med idrott att göra. Exakt vad vet jag inte, bara att det skulle vara relaterat till någon form av lagidrott.

Mats Rimér

Karriärtips!

Gör alltid de saker du tackar ja till så bra som möjligt. Varje gång

Namn: Joachim Agrell.

Ålder: 46 år.

Yrke och byrå: Auktoriserad skatterådgivare. Partner och ansvarig för gruppen indirekta skatter på Deloitte.

Utbildning: Juristlinjen i Uppsala, examen 1997.

Familj: Gift, två barn som är tio och tolv år.

Karriär i korthet: 1998–2000 Arthur Andersen, 2000–2005 Mannheimer Swartling, 2005 – Deloitte.

Så laddar jag batterierna: Hittar energin i löpning och i umgänget med barn och familj.