Nu är det drygt ett år sedan Balans fick en ny och djärvare kostym. Vi har alltså snart gjort tio tidningar med den nya formen. Och det är både roligt och inspirerande!

Tidningsmakande kanske kan verka enkelt. Några artiklar, lite bilder och så ett par krönikörer – och så vips är det en tidning! Men bakom varje nummer ligger en hel del arbete, både tankemässigt och praktiskt. Många bitar ska pusslas ihop för att skapa en bra helhetsupplevelse. Det är förstås avgörande att vi skriver om aktuella och relevanta ämnen, men vi måste också tänka på bild och form. Annars kan det till exempel bli vad vi kallar för en bildkrock, det vill säga att bild och text inte lirar med varandra. Eller att rubrik och bild säger exakt samma sak, vilket kan ge ett platt intryck där läsaren inte utmanas och kanske, i värsta fall, känner sig dumförklarad.

Att alla branschens yrkesgrupper ska hitta något i varje tidning som angår just dem är högprioriterat, liksom att vi rör oss i alla delar av landet – från Haparanda i norr till Ystad i söder. Vi strävar också efter balans mellan män och kvinnor bland författare och intervjupersoner och att ha en god åldersspridning.

Lyckas vi? Ja, det avgör du som läsare. Ibland får vi feedback i form av telefonsamtal och mejl, men för att verkligen få veta vad våra läsare tycker om Balans så kommer vi att genomföra en läsarundersökning senare i höst. Så om du blir kontaktad, ta tillfället att tycka till och påverka!

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se