För ett par veckor sedan korades vinnaren av Carl Henrik Witts pris för Bästa artikel i Balans 2018. Balans chefredaktör passade på att fika med juryns ordförande Peter Clemedtson.

Du har ju varit i branschen ett tag, hur har förväntningarna på revisorn förändrats?

– Vårt uppdrag är viktigare än någonsin. Och dessutom roligare än någonsin. Tidigare handlade det mycket om att göra en revision och skriva en revisionsberättelse, men förväntningarna är mycket högre i dag. Revisorns arbete bidrar vi till att skapa förtroende och tillit mellan företag, institutioner och individer.

Av allt som har hänt det senaste året, kan du nämna något som är särskilt intressant?

– Försäljningen av Business Services var en stor händelse för oss på PwC, som även fick stor uppmärksamhet i övriga branschen. Det nya bolaget, Aspia, kan nu utveckla sin verksamhet och arbeta med nya kunder utan att begränsas av till exempel oberoendereglerna. Och för vår del innebär affären att vi kan satsa ännu mer på vår revisions- och rådgivningsaffär. Det vi ser är en omstrukturering inom branschen. Aspia har ju nu även köpt KPMG:s motsvarighet och jag kan tänka mig att de har vidare expansionsplaner.

Varför delar PwC ut Carl Henrik Witts pris ?

– Det är viktigare än någonsin att vi vågar sticka ut och debattera frågor där vår bransch kan göra nytta för näringsliv och samhälle. Utvecklingen går väldigt snabbt och det finns en risk att man bara följer med strömmen och passiviseras i tankearbetet. Som profession är det viktigt att vi skapar oss en egen uppfattning för att kunna göra bra ställningstaganden i vår yrkesutövning. Vår förhoppning är att CH Witts pris ska bidra till detta genom fler välskrivna och initierade fördjupningsartiklar i Balans.

Pernilla Halling

Peter Clemedtson

Vad: Auktoriserad revisor och ordförande i PwC Sverige.

Aktuell: Som ordförande i juryn för Carl Henrik Witts pris för bästa artikel i Balans.

Ort: Stockholm