Anja Hjelström har belönats med Carl Henrik Witts pris för bästa artikel i Balans 2018. Artikeln har rubriken Bättre kommunikation – en lösning på vilket problem? och publicerades i Balans Fördjupning nr 5/2017.

Juryns motivering lyder enligt följande:

Författaren anser i denna artikel att IASB har ställt fel diagnos gällande det så kallade upplysningsproblemet, alltså att användare av finansiell information får för mycket och för otillgänglig information, inte minst i notapparaten. Företagens kostnader för att ta fram informationen skulle därigenom bli överdrivet höga. Anja Hjelströms forskning, från sin tid på Handelshögskolan i Stockholm, visar emellertid att överinformation i de finansiella rapporterna inte är ett problem.

Detta är ett aktuellt ämne som ligger nära Balans läsare. Artikeln bygger på ett gediget forskningsunderlag och språket rinner som ett rent, klart vattenfall genom hela artikeln. Jag-formen, som används genomgående, förstärker därtill författarens slutsatser. Juryn anser att vi behöver fler personer som vågar sticka ut hakan och ha egna synpunkter, på det sätt som Anja Hjelström gör i denna artikel

Priset delas ut av PwC i samarbete med FAR och har delats ut sedan 1981. Vinnaren belönas med 40.000 kronor.

Pernilla Halling