Att provoceras till att göra annorlunda.

Parameter Revision är revisionsbyrån som går igång på förändring – och konsten att sova gott.

Det första som möter besökaren vid ingången till Parameter Revision är skylten med revisionsbyråns paroll: Konsten att sova gott. För verksamhetschefen Andreas Svendsen är dess betydelse något han försöker eftersträva dagligen.

– Konsten att sova gott syftar till hur vi ville vara. Jag tänker på det i varje beslut jag fattar. I grund och botten handlar det om att balansera arbete och fritid på ett bra sätt, säger han. Men det handlar lika mycket om att få våra kunder att veta att de kan vända sig till oss.

I dag arbetar 27 personer på Parameter Revision, med kontor på Sankt Eriksgatan med utsikt över Karlbergsjön i centrala Stockholm. Hade vi frågat en vecka tidigare hade siffran varit en handfull medarbetare färre.

Att revisionsbyrån i början av september anställde fem personer, fyra revisorer och en redovisningsekonom, har just att göra med de fyra ledorden.

– Givetvis är det är kul att växa, men vi växer inte för sakens skull. När vi tog in fem personer kan man säga att vi överrekryterade lite. Dels för att möta våra kunders behov. Men vi har också väldigt mycket att göra på våren och vill att medarbetarna ska ha balans mellan jobb, familj och fritid, säger Andreas Svendsen.

I stark konkurrens med bland annat de stora revisionsjättarna har Parameter Revision lyckats locka till sig unga kompetenta förmågor. En strategi som har flera fördelar.

– I ledningen vill vi gärna bli provocerade till att vilja göra saker på ett annat sätt. De unga har driv, tar egna initiativ och förväntar sig att vi ska vara digitala, menar verksamhetschefen.

För fyra år sedan började Christian Andersson, född 1990, som revisor på byrån. Efter att ha blivit varm i kläderna tog han förra hösten tag i revisionsbyråns digitaliseringsprojekt. Något som krävde en stor dos engagemang.

– Det är inte helt lätt att pusha på för beslut. Man får också ha i bakhuvudet att det kan gå snett. Men man måste våga. Vi har testat oss fram i den digitala omställningen, involverat medarbetare och låtit det växa fram. I dag tycker alla här att det känns naturligt att arbeta digitalt, säger Christian Andersson.

Dessutom, tillägger han, har byråer numera inget annat val om de vill attrahera de unga. Och visst har den ihärdiga envisheten belönat sig. Nyligen blev Christian Andersson erbjuden delägarskap.

– Det är jättekul. Jag kanske inte har dragit in mest pengar till byrån, men jag har jobbat hårt och tagit för mig internt. Samtidigt krävs det att företaget har inställningen att alla på plats kan göra skillnad.

För ekonomichefen tillika konsulten Carina Lundmark är den nya digitala vardagen ett välkommet inslag.

– Jag är snart 62 år och skulle kunna välja att säga: ”det här är mina sista år, jag ska inte ändra på mitt sätt att jobba”. Men jag känner tvärtom. Jag vill bli mer digital, säger hon.

Carina Lundmark har varit på Parameter Revision sedan starten 2007. Jobbat med lön och rådgivning, gått över till digitala lönespecifikationer och varit med om att anpassa verksamheten till EU:s nya dataskyddsförordning GDPR.

– När det gäller konsten att sova gott, tycker jag att vi lever som vi lär. Jag har lärt mig att vara rak, tydlig och säga nej. Det är viktigt att man klargör för sig själv och för sin omgivning vad man behöver för att sova gott. En lyhörd arbetsgivare underlättar. Lägg lite möda på att bädda din egen säng!

Sofia Hadjipetri Glantz

Byrån i siffror

Grundades år: 2007

Antal årsarbetare: 23

Antal delägare: 9

Omsättning 2016: 24,5 mkr

Tre viktiga parametrar

1 Var personlig. Det finns inte ETT sätt att vara en bra revisor. Var dig själv.

2 Våga säga nej. För att må bra ska man få jobba med det man tror på. Därför är det viktigt att våga stå på sig och ibland säga nej.

3 Magkänsla vid rekrytering. Ställ dig frågan om den du anställer är en person du blir glad av att möta måndag morgon.

Så löser vi ekvationen

Samarbete

Senaste året har Parameter Revision genomfört en digitaliseringsresa. Det gäller att inte vara rädd att ta tag i nya arbetssätt, bilda arbetsteam, låta någon leda och delegera ansvar under den här processen. Vi hade kunnat tugga på, men vi vågade. Och samarbetet har gått jättebra.

Arbetsfilosofin

Vår paroll ”konsten att sova gott” har vi jobbat aktivt med de senaste sju åren. Vi försöker påminna varandra om det, även när vi fattar beslut. Vi ska jobba hårt och utvecklas när vi är på jobbet, men vi ska också ta hand om våra nära och kära och ha tid med fritidsintressen.

Kunderna

Vi är Stockholmsbaserade och kundstocken speglar företagen i Stockholm. Vi har många tjänsteföretag, ägarledda företag och IT-konsulter. Alla branscher och storlekar på företag är välkomna till oss på Parameter Revision.

Utmaningar

Det tre grundarna är alla i 60-årsåldern och har flaggat för att de så småningom ska ta ett steg tillbaka. Det vi ska säkerställa är att byrån lever vidare och utvecklas. Något annat som är utmanande och upplyftande är att hitta jämvikten mellan att ta vara på erfarenheten och släppa fram unga talanger.