Jag har aldrig haft ett eget rum på jobbet. Och jag har aldrig frågat efter det heller. För mig har det alltid varit en fördel att sitta tillsammans med mina närmaste kollegor och snabbt kunna få svar på frågor och kunna bolla idéer utan att behöva traska iväg till ett annat rum.

Men så har jag heller aldrig haft några problem med höga ljud eller att folk omkring mig pratar och skrattar. Och så är det ju inte för alla. Många vittnar om att de har svårt att koncentrera sig när de inte får sitta avskilt och att arbetet kan bli lidande.

Att visa hänsyn och inte föra oväsen är förstås a och o för att det ska funka att arbeta i öppna kontorslandskap. Något jag själv ibland ”glömmer”. För visst har det hänt att kollegor har rest sig upp och med tydlig irritation i rösten fått mig att förstå att jag nog gör bäst i att vara lite tystare. Det är ju faktiskt en arbetsplats.

Men helt tyst kan det aldrig bli. För i så fall har man nog lyckats döda all form av kreativitet och lust. Och det kan det ju knappast vara värt. Ett skratt då och då, och att någon ibland talar lite för högt får man nog lära sig acceptera. För både sin egen och för kollegornas skull.

Balans har besökt några byråer för att titta på deras kontorslösningar. Aktivitetsbaserade lösningar verkar vara på gång på flera kontor, i alla fall inom Big 7. På Adrian & Partners i Göteborg håller man dock fast vid egna rum. Där framhålls vikten av att kunna boa in sig och att kunna prata ostört med kunder och kollegor. Missa inte vår genomgång av olika kontorslösningar.

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se