Styrelsearbete blir allt mer attraktivt, trots en dom som påverkar beskattningen. Och många företag kan vinna på att ta in en extern ledamot i styrelsen. På kanelbullens dag i oktober fikade Balans Charlotta Marténg med Styrelseakademien Sveriges vd Maria Öhman.

2017 kom en dom från HFD som påverkar beskattningen av styrelsearvoden. Vad tycker ni om den?

– Domen innebär att styrelsearvoden inte kan faktureras från eget bolag utan ska beskattas som tjänst. Vi anser att det är fel och att lagen borde ändras. Vi arbetar för en professionalisering av styrelsearbetet och att vara styrelseledamot är ett gebit.

Styrelseakademiens vision är att varje styrelse ska ha minst en extern ledamot. Varför?

– Att ta in en extern ledamot är något man måste göra med öppet sinne. En extern ledamot kan hjälpa ägarna och styrelsen att lyfta blicken och att skapa ordning och reda. För att det ska bli bra gäller det dock att veta vad man vill och ha en tydlig vision med bolaget samt en kravprofil som matchar visionen.

Bör Sverige införa kvotering i börsbolagens styrelser?

– Vi är för mångfald men inte för kvotering. Det viktigaste är att man förstår vitsen av att leta efter rätt person till sin styrelse och inte trasslar in sig i ett kvoteringsberoende.

Charlotta Marténg

Maria Öhman

Vad: Vd för Styrelseakademien Sverige.

Aktuell: I debatten kring frågan hur styrelsearvoden ska beskattas.

Ort: Stockholm.