Det var en slump att Svante Forsberg hamnade på Deloitte. I dag har han varit revisionsjätten trogen i 38 år. Nu ska han börja förbereda nästa fas.

– Beslut är irrationella så det var en slump att jag började med revision. Jag är naturvetare i grunden och skulle bli ingenjör. Sedan blev jag brandman och ambulansförare och har förlöst sju barn. Det är nog inte många auktoriserade revisorer som har gjort det, berättar Svante Forsberg.

Det var i mitten 1970-talet – och i samma veva beslöt han sig för att byta inriktning och börja utbilda sig inom skatt, juridik och ekonomi på Stockholms universitet. ”Ett beslut från magen”.

Av en slump började han så småningom på Deloitte, eller snarare föregångaren; Einar Larssons revisionsbyrå i Stockholm. Året var 1980 och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt.

– Jag är nyfiken och tycker om förändringar och utmaningar. Det är nog både en vanlig och ovanlig egenskap. Ganska många i min ålder i branschen söker nog stabilitet. Men nästan alla inom Deloitte, särskilt de unga, vill ständigt ha nya utmaningar. Jag har det bästa jobbet.

I Svante Forsbergs karriärsbåge som spänner över 38 år finns bland annat nedslag som Deloittes ordförande, FAR:s ordförande och initiativtagare till Guldklubban, som är en utmärkelse för förtjänstfullt ordförandeskap.

Vad händer härnäst?

– Jag är 65 år och jag har fortfarande mycket energi kvar. Nu ska jag fortsätta jobba och samtidigt förbereda nästa fas i livet och karriären. Hjärtat brinner för att göra nytta. Om jag kan bidra med min erfarenhet vore det kul. Det kan vara inom kultur, business eller något inom den ideella sektorn. Det beror på om jag får några erbjudanden.

Sofia Hadjipetri Glantz

Karriärtips!

Satsa på att hela tiden utvecklas. Var nyfiken. Hjälp andra så blir du själv hjälpt.

Namn: Svante Forsberg.

Ålder: 65.

Yrke och byrå: Auktoriserad revisor och senior partner, Deloitte.

Utbildning: Ekonomi och juridik, Stockholms universitet.

Familj: Gift, två vuxna barn.

Karriären:

1971: Blir ambulansförare och brandman.

1978: Börjar på Skattemyndigheten.

1980: Börjar på Einar Larssons revisionsbyrå.

1986: Auktoriserad revisor.

1991–1996: Vd TRG Revision.

1995: TRG Revision blir Deloitte & Touche.

2000: Affärsområdeschef Deloitte & Touche.

2001–2015: Ordförande Deloitte.

2002: Aktiv då Deloitte & Touche och Andersen skapar det nya Deloitte.

2005: Initiativtagare till utmärkelsen Guldklubban.

2008–2010: Ordförande FAR.