Auktorisationen är ett mål för de unga i branschen. Men efterfrågan bland kunderna är svag.

Hur upplever redovisningskonsulter auktorisationen? Det undersöker Henrik Lundquist och Markus Sjöfors i sin masteruppsats Becoming Professionalised – Accountant Stories of Professionalisation vid Stockholms universitet.

Big 7-byråerna kan spela en viktig roll för att synliggöra värdet av auktorisationen, menar författarna.

– På vissa Big-7 redovisningsbyråer är man tvungen att vara auktoriserad för att nå en senior roll. Och då får auktorisationen ett extremt tydligt värde. Det var det vi såg när vi jämförde mindre och större byråer. På de mindre byråerna var det Srf- eller FAR-medlemskapet som gav det största värdet, eftersom man fick tillgång till professionellt nätverk och möjlighet att vidareutbilda sig, säger Henrik Lundquist.

Genom att göra auktorisationen till en nödvändig och självklar del av karriärstegen skulle därmed de stora byråerna kunna bidra till att synliggöra auktorisationen i samhället.

– Det i sin tur kan leda till en ökad vilja bland de små och medelstora byråerna att få sina medarbetare auktoriserade och göra auktorisationen till en ännu tydligare kvalitetsstämpel som gör det till en självklarhet bland kunderna att anlita en auktoriserad redovisningskonsult, säger Markus Sjöfors.

Sofia Hadjipetri Glantz