Det nya företaget Aspia kallar sig affärspartner och erbjuder redovisning, lönetjänster och affärsrelaterad rådgivning.

Det är ingen tvekan om att Aspias vd, Magnus Eriksson, tror på det han gör. Hans röst är full av energi och entusiasm när han får tala om Aspia och berätta vilken nytta företaget kan bidra med på marknaden.

– En del är att vi tidigt digitaliserade vår verksamhet, samtidigt har vi stor erfarenhet och kunskap och duktiga och kompetenta medarbetare. Kombinationen gör att vi kan vara den personliga rådgivaren som hjälper företag att växa och utvecklas, säger Magnus Eriksson.

I dagsläget har Aspia 1.450 anställda, men växer snabbt, det är också en del i vad företaget kan bidra med, menar han.

– Vi skapar nya jobb. Aspia har ett stort rekryteringsbehov, och vi beräknar att anställa omkring 350 personer årligen och vi tar gärna in nyutexaminerade som får växa och utvecklas.

Aspia är en delvis partnerägd organisation, men huvudägare är IK VIII-fonden genom IK Investment Partners som är ett europeiskt företag inom private equity. Grundare och tidigare ordförande och vd för IK Investment är Björn Savén.

Varför är den här branschen intressant?

– För att det är det häftigaste stället att vara på, så klart, att vara nära Sveriges ryggrad och få hjälpa människor att göra sitt företagande enklare. Starka företag skapar ett jättevärde för landet.

– Tänk om man har en bra affärsidé och så faller det på att man tycker det verkar svårt att driva företag. Då kan landet missa ett Ikea eller ett Klarna. Men vi hjälper företagarna att utveckla och driva sina företag så de kan fokusera på det som de är bra på.

Magnus Eriksson återkommer flera gånger till att han vill få Apias medarbetare och branschen att sträcka på sig.

– Branschen utvecklas, tidigare jobbade man kanske på en revisionsbyrå och var mer som en support till revisorn. Nu vill vi bygga en ny yrkesstolthet, redovisningskonsulterna, lönekonsulterna och rådgivarna ska gå raka i ryggen.

Erika Andersson