Innehåll

Det är inte bara PwC och KPMG som valt att sälja av sina redovisningsdelar till riskkapitalbolag. I mars 2018 skakade ytterligare en storaffär branschen.

LRF Konsult meddelade i mars 2018 att de ”efter noggrann utvärdering” bestämt sig för att sälja 75 procent av LRF Konsult till riskkapitalbolaget Altor.

– Vi är mycket nöjda med att ha hittat en kraftfull ägarpartner i Altor. Vi skapar en ny ägarmodell som ger LRF Konsult kunnande och resurser för att kunna växa och vara Sveriges bästa rådgivningsföretag för småföretagare. Samtidigt är vi kvar som långsiktig ägare med en betydande andel, sa Anders Källström, vd LRF, då till Balans.

Att LRF valt att inte sälja hela LRF Konsult till Altor, utan behålla 25 procent själv, var en önskan från båda parter. LRFs ordförande Palle Borgström, konstaterade också i samband med en presskonferens om försäljningen att det naturligtvis fanns en finansiell uppsida för LRF att vara kvar som långsiktig minoritetsägare.

Majoritetsägaren Altor har fyra fonder som hittills investerat mer än 3,8 miljarder euro i fler än 40 företag. Investeringar har gjorts i mellanstora nordiska företag med fokus på värdeökning genom tillväxt och operationella förbättringar.

LRF Konsult har drygt 1.400 anställda och 130 kontor över hela landet. Genom uppköpet fick LRF Konsults styrelse en ny ordförande i Klas Johansson, partner på Altor, medan Katarina Klingspor fortsatte som vd för verksamheten.

Fyra månader efter köpet avslöjade LRF Konsult och Altor i en intervju med Realtid att de inom ett och ett halvt år, alltså senast årsskiftet 2019/2020, ska ha lanserat sitt nya varumärke. Varumärket ska spegla både förankringen i de gröna näringarna och de nya urbana entreprenörerna.

Erika Andersson