En stor del av alla som kommer till Sverige från andra länder, som flyktingar eller av andra skäl, har yrkeserfarenhet och ofta även en universitetsutbildning i bagaget. Ändå upplever många att det är svårt att komma in på arbetsmarknaden. Språket är så klart en utmaning. Men avsaknaden av ett kontaktnät i Sverige kan vara en ännu högre barriär.

Att det är ett enormt resursslöseri att kunskap och kompetens inte tas tillvara är sannolikt de flesta överens om. Och idéer och viljan att hitta lösningar finns på många håll. Ändå verkar osäkerhet och kulturskillnader ofta komma i vägen för en smidig matchningsprocess mellan utlandsfödda och svenska företag.

En som har gått från tanke till handling är rekryteringsföretaget Novare Potentials vd Farzad Golchin, som hjälper företag och nyanlända att hitta varandra. I detta nummer möter du Marwa Merjan och Hussam Al-Homsi som båda har fått anställningar i branschen med hjälp av Novare Potential.

Vi gläntar också på dörren till tre av Aspias kontor – i Borlänge, Stockholm och Västerås. Det är nu snart ett år sedan nyheten att PwC säljer av sin redovisningsverksamhet nådde branschen och sedan dess har det hänt en hel del. Bland annat har Aspia köpt upp KPMG:s löne- och redovisningsdel. Och precis före denna tidnings pressläggning kom beskedet att Aspia förvärvat Skeppsbron skatt. Frågan är vad som händer här näst. För mycket tyder på att vd Magnus Eriksson inte är främmande för fler liknande affärer.

Trevlig läsning!

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se