Min förra krönika om skatt som en hållbarhetsfråga fick ett mycket positivt mottagande. Kul! FAR:s generalsekreterare Karin Apelman och jag var de första som adresserade frågan i en debattartikel i Dagens Industri. Trendigt? Javisst, men vi ville få ut att hållbarhet är en affärsmässig förtroendefråga, så även inom skatt. FAR:s medlemmar behöver därför börja diskutera frågan med sina klienter och kunder.

Nästa pilsner är rättssäkerheten inom beskattningen. Jag lider när jag hör medlemmar säga, ”skatteverket lyssnar inte på argument, vad är det för mening med att gå till domstol när den bara köper skatteverkets syn rakt av?” Synpunkterna är lite svartvita men bär ett uns av sanning.

Stiftelsen Rättvis skatteprocess frågade under 2018 ett antal ombud som processar i skattefrågor om domstolarnas kvalitet. 61 procent ansåg att förvaltningsdomstolarna är partiska och 69 procent att det oftast inte går att utläsa ur domarna hur domstolen resonerat när den dömt. Två tredjedelar anser inte att förvaltningsdomstolarna håller tillfredställande kvalitet. Motsvarande siffra för övriga domstolar är tio procent. Katastrof! Förflackningen har skett gradvis i takt med att domstolarna fått mindre resurser och fler måltyper ska klaras av. Samtal pågår nu med Domstolsverket om hur trenden ska vändas. Det handlar om ökad specialisering och mer resurser.

I övrigt efterlyses ökade möjligheter till förhandsbesked, högre ersättning för processkostnader och ett mindre strikt ansvar för bolagens företrädare att betala skatter som bolaget inte klarar.

Med dessa frågor kommer FAR att jobba under 2019.

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och auktoriserad skatterådgivare.