Från börserna till ett oberoende övervakningsorgan. Nu tar Nämnden för svensk redovisningstillsyn över granskningsansvaret.

Finansinspektionen beslutade 9 januari 2019 att delegera övervakningen av regelbunden finansiell information till Nämnden för svensk redovisningstillsyn. Fram till årsskiftet 2018/2019 var det börserna Nasdaq Stockholm och Nordic Growth Market (NGM Equity) samt Finansinspektionen som utövade redovisningstillsynen i Sverige.

Det var i somras som riksdagen fattade beslut att flytta redovisningstillsynen av börsnoterade företag från börsen till ett oberoende övervakningsorgan. En särskild nämnd bildades hos Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden, där FAR är en av aktörerna. Annika Poutiainen utsågs till ordförande.

– I och med att Nämnden har fått ett helhetsansvar för redovisningstillsynen och kommer att bestå av ett starkt team av erfarna företrädare på redovisningsområdet, bidrar Nämnden till ett ökat förtroende och en mer hållbar finansmarknad, kommenterar Annika Poutiainen.

Sofia Hadjipetri Glantz