Efter operation, cellgifter och strålning fick Norrtäljerevisorn Lina Andersson ett nytt mål: Starta egen revisionsbyrå.

– Jag vill ha en hyfsad bra lön, styra min egen tid och inte jobba ihjäl mig. Så jag bestämde mig för att starta egen revisionsbyrå. Även om alla säger att det är mycket att göra. Men jag kan fortfarande själv bestämma att jag ska jobba heltid – och inte mer än så, säger Lina Andersson.

Modet att våga bli egenföretagare kom efter att Lina Andersson som 29-åring fick en bröstcancerdiagnos. Det var i samma veva som hon som auktoriserad revisor hade bytt jobb från KPMG till ekonomiavdelningen på ett byggföretag i Norrtälje, och bara hunnit jobba i två månader.

– Ända sedan jag blev sjuk har jag blivit mer modig. Varför har jag väntat med allt? Den här tanken man har: ”Det och det kan jag göra sen”. Men det kan man inte. Man kan bli sjuk, man kan bli påkörd. Det är bättre att ta tag i saker på en gång. Det handlar ju faktiskt inte om liv eller död. Det är revision. Så jag tänkte: Nu kör jag!

Sagt och gjort. Efter tio månaders sjukskriving, operation, cellgifter och strålning togs i princip beslutet över en helg. Nu hyr Lina Andersson en lokal i Norrtälje, erbjuder rådgivning och har kunder hon bistår med bokslut och årsdeklarationer. Marknadsföringen i hemstaden sker aktivt med luncher och träffar, samtidigt den tidigare arbetsgivaren hyr in henne en gång i veckan.

Nu när Lina Andersson har fått tillbaka auktorisationen, blir det fullt fokus på revisionsbyrån. Namnet? LEVA Revision & Rådgivning i Roslagen.

– Alla andra revisorer i Norrtälje har sina efternamn i namnet på byrån. Men jag valde att kalla byrån för LEVA. Visst är det dubbeltydigt. Dels handlar det om mina nya värdeord; L(okalt) E(ngagerat) V(ärde) A(ktivt). Men också, för att jag lever.

Sofia Hadjipetri Glantz

Karriärtips!

Göra sitt bästa i alla lägen och arbeta med saker som är roligt. Omge sig med duktiga människor som inspirerar och ger energi.

Namn: Lina Andersson.

Ålder: 31.

Yrke och byrå: Auktoriserad revisor på LEVA Revision & Rådgivning i Roslagen AB.

Utbildning: Ekonomie kandidatexamen.

Familj: Sambo.

Tre viktiga år i min karriär:

2011: Anställdes under sista terminen på universitetet som revisorassistent på KPMG.

2015: Skriver provet och blir auktoriserad revisor.

2017: Fick cancerdiagnos och insåg att livet är skört och att man ska leva i nuet.