Men vägen till jobb var inte spikrak

Marwa Merjan lämnade allt och FLYDDE Syrien 2013. Hussam Al-Homsi från Syrien hade bott och arbetat i flera olika länder innan han kom till Göteborg 2015. I dag är båda etablerade i Stockholm och jobbar inom Big 4.

Hussam Al-Homsi från Syrien är en av de tusentals personer som kom till Sverige 2015. Med sig i bagaget hade han en MBA (Master of Business Administration) från Beirut. Han hade även arbetat med investeringar, aktier och fastigheter på så skilda platser som Dubai, Ryssland, Nigeria och Malaysia. Första stoppet i Sverige blev Göteborg, där han bodde med vänner till familjen.

– Jag började genast lära mig svenska och söka jobb. Under en period på sju månader, när jag väntade på att mina papper skulle bli klara, skickade jag hundratals ansökningar. När jag fick mina papper sökte jag ytterligare 300 jobb på två-tre månader. Jag fick inga svar, bara att de hade valt någon annan. Och jag fick inte heller någon feedback från arbetsgivarna, berättar Hussam Al-Homsi.

I augusti 2017, bara två år efter att Hussam Al-Homsi kom till Sverige, började han jobba på Deloitte som konsult med frågor inom digitalisering, automatisering och produktlansering. Under ett år var han anställd på rekryteringsfirman Novare Potential, vars affärsidé är att sammankoppla nyanlända akademiker med svenska företag. I augusti 2018 tog Deloitte över hans anställning fullt ut. I november tre månader senare bytte Hussam Al-Homsi byrå till KPMG, där han i dag arbetar med liknande uppgifter.

– Jag är väletablerad här nu. Jag har ett bra jobb, en lägenhet och ett kontaktnät. På jobbet pratar jag bara svenska och det har hjälpt mig att förbättra mitt språk. Mitt nya liv är här.

Men vägen dit var allt annat än spikrak.

Det var efter flera hundra olika jobbansökningar som en obetald praktikplats på Microsoft dök upp och som Hussam Al-Homsi tackade ja till. Men det som verkligen öppnade dörrarna var en tio veckor lång intensivutbildning på Handelshögskolan i Stockholm som riktar sig till nyanlända akademiker och pågår under ett år. Där drillades han i management, svensk arbetskultur och fick göra arbetspraktik.

– Det bättrade på mitt cv så att min utbildning kunde bli mer giltig, berättar han.

Under året på Handels arbetade han samtidigt på Sjätte AP-fonden – tills erbjudandet kom från Deloitte i Stockholm. En chans som alltså förmedlades via Novare Potential.

Rekryteringsfirman anställer personen det första året. Under dessa tolv månader får kandidaten en mentor, som fungerar som ett bollplank. Något som enligt grundaren och vd:n Farzad Golchin är en stor trygghet för både kandidaten och det rekryterande företaget.

– Tveksamheter som företag eventuellt kan känna gentemot kandidaten i början, kanske i fråga om språk eller kulturen, försvinner ganska snabbt har vi sett. I stället börjar företaget fokusera på kunskaperna och personen, säger Farzad Golchin.

Förutom Deloitte är även PwC en stor kund. Arbetsgivarna finns i hela landet. Medlandet är störst i Stockholm. Men förmedling sker exempelvis även i Växjö, Uppsala och Malmö.

När Marwa Merjan var tvungen att fly Syrien i en gummibåt över Medelhavet hade hon precis tagit en kandidatexamen i företagsekonomi. Arbetslivserfarenheten var liten men arbetsviljan stor.

Väl i Sverige bodde hon och maken i Eskilstuna i fyra år, hon födde en son, praktiserade på Folkbokföringen och pluggade svenska. Via Novare Potential fick hon ett erbjudande av PwC i Stockholm. Och tog det direkt. Så småningom gick flytten till Södertälje.

– När man har ett jobb kan man börja bygga upp sitt liv ordentligt. Visst var det lite svårt med språket i början. Men jag har fått jättebra stöd av Novare Potential och PwC. Jag har utvecklats på olika plan och utvecklas hela tiden, menar Marwa Merjan.

I dag har PwC Tax & Legal Services tagit över hennes anställning och dagarna består bland annat av administrativa sysslor inom fakturering, leverantörsfakturor, uppföljning av obetalda fakturor och resebokningar.

– Jag jobbar i internationella program och har även kundkontakt med PwC i andra länder. Det blir mycket koordination. Jag gillar att tänka i siffror, de roligaste arbetsuppgifterna är inom fakturering.

– Jag tycker att fler rekryteringsbolag borde ta tillvara på den nya arbetskraften som finns i Sverige, som har både utbildning och arbetslivserfarenhet. Ingen kommer att dö av att erbjuda provanställning. Min förhoppning är att fler arbetsgivare vågar ta emot nyanlända för ett integrerat samhälle och för en bättre framtid för oss alla, betonar Marwa Merjan.

Hussam Al-Homsi poängterar att det gäller att ha ett öppet sinne.

– Även om jag har fått börja om med mindre avancerade uppgifter har jag tackat ja och visat vad jag går för. Och sedan har jag fått bättre och mer utvecklande tjänster. Jag har varit öppen för möjligheterna. Och nätverkat mycket. Det är verkligen viktigt att skaffa sig ett nätverk. Det räcker inte bara med att vara duktig på det du gör.

Sofia Hadjipetri Glantz