På Lots Ekonomi i Borås finns en Mångfaldsgrupp som hjälper nyanlända att starta företag – på deras språk.

I slutet av 2016 startade Lots Ekonomi (som nyligen har bytt namn från Helgusgruppen Revisionsbyrå) en liten avdelning på fem-sex personer som de döpte till Mångfaldsgruppen, ämnad att täcka behovet att hjälpa kunder som var nya i Sverige och ovana vid det svenska språket.

– Vi ger nyanlända i Borås hjälp så att de kommer in i det svenska samhället och gör rätt med bokföringen direkt. Många nyanlända startar upp egen verksamhet och har missat många av förpliktelserna som ingår i att ha eget företag. Vi ger rådgivning så att de ska få en bättre start, berättar Mohamad Ajami, redovisningskonsult i Lots Ekonomi och engagerad i Mångfaldsgruppen.

Bland annat har gruppen gett ut en broschyr på flera olika språk; svenska, engelska, arabiska och persiska, i samarbete med en byrå som har intervjuat en del av kunderna.

– Vid uppstarten får kunderna några rådgivningstillfällen som är kostnadsfria. Och vi följer dem noga så att det blir rätt. För många är skattesystemet i Sverige främmande. Vissa kommer från länder där skatt knappt existerar, och om det existerar korrumperas det bort. Det vi gör är att försöka förklara skattesystemet på ett enkelt sätt på de nyanländas språk, förklarar Mohamad Ajami.

Typiska affärsverksamheter bland kunderna är restauranger, städfirmor, bilverkstäder och livsmedelsbutiker. Trots att förfrågningar kommer från annat håll, har Mångfaldsgruppen valt att arbeta lokalt.

Det jobb som vi har gjort är tacksamt. Vi har eliminerat en massa missförstånd, så att de nyanlända egenföretagarna förstår bakgrunden till skattesystemet och varför de ska betala skatt. Vi har faktiskt inspirerat andra kontor inom vår koncern att göra likadant och sådana diskussioner förs nu.

Sofia Hadjipetri Glantz