Sista februari gick remisstiden ut för Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag. Branschexpert manar revisorer att hålla sig uppdaterade.

En av anledningarna till Svensk Kooperations framtagande av koden Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag är att styrelsearbetet ska bli mer transparent.

Det menar Bo Thorstorp och Lars Wennberg, bland annat rådgivare till Svensk Kooperation, vilka har lett arbetsgruppen som har tagit fram koden.

– Den nya koden är nyskapande och i framkant och med det menar vi att det är en principbaserad kod utan regler, där principerna ska tillämpas och företagen förklara på vilket sätt enligt devisen ”följ och förklara”, säger de till Balans.

I sitt remissvar skriver FAR att man är positiv till den nya koden med fokus på långsiktigt och hållbart företagande – och påpekar att branschorganisationens bedömning är att revisorn ska revidera styrningsrapporten.

– Enligt förslaget till kod ska det årligen upprättas en styrningsrapport där företaget beskriver hur koden har tillämpats. För revisorer är det viktigt att notera att koden anger att styrningsrapporten ska tas in i årsredovisningen. Revisorn måste alltså ta ställning till hur styrningsrapporten ska granskas, säger Lennart Iredahl, auktoriserad revisor och revisionsexpert på FAR.

Sofia Hadjipetri Glantz