Resultatet i årets undersökning visar att BDO har ökat sin andel kvinnliga delägare sedan förra året, från 14 procent till 18 procent. Men BDO har ändå den lägsta andelen bland de åtta största byråerna.

När det gäller ledningsgruppen har BDO också backat, från hälften kvinnor till 43 procent. Samtidigt har andelen kvinnor som tillhör gruppen övriga chefer på BDO ökat stort från 49 till 57 procent.

Hur går det med målet ni satte förra året att andelen kvinnliga delägare ska vara 30 procent om tre år? Nu är det två år kvar.

– Att driva förändringsarbete tar tid och vi går åt rätt håll. Vi är tacksamma för den draghjälp vi får utifrån och branschmedia har varit jätteviktigt för att sätta frågorna på dagordningen. 30 procent är ett tufft mål men en viktig signal för oss och vi sätter press på oss själva att jobba med frågan, säger Malin Nilsson, vd för BDO.

Hur har ni arbetat med jämställdhet det gångna året?

– Våra chefer förväntas arbeta aktivt utifrån sina förutsättningar och områden, till exempel vid lönesättning, rekrytering eller när arbetsgrupper och roller tillsätts.

– När vi tittar på statistiken för lönerna på BDO är vi glädjande nog ett jämställt företag. Likaså klassas ju även fortsättningsvis sammansättningen av ledningsgruppen som jämställd även om fördelningen har gått ned något. En grupp anses jämställd om förhållande mellan könen är 40/60.

– Coachingprogrammet YOU har bidragit till att andelen kvinnor bland våra partners har ökat. Ett antal personer får individuell coaching av en senior partnerkollega som ett komplement till den ordinarie processen för kompetensutveckling.

Hur fortsätter arbetet?

– Lön, föräldraledighet och kompetensutveckling är viktiga aspekter i jämställdhetsarbetet. I höstens ledarskapsprogram kommer alla chefer på BDO gå en utbildning i jämställt ledarskap. Det är en viktig del för att kunna ge större kunskap till våra chefer om hur de i vardagen kan arbeta för ökad jämställdhet. Jag personligen vill använda min erfarenhet och position för att bidra till förändring genom att vara en förebild.

Erika Andersson