Papperslösa vardagar, internationella nätverk och tekniska lösningar i all ära. Men Nexias medarbetare glömmer inte kärnan i verksamheten. Människorna.

Det doftar nygräddade bullar i kvarteret som leder till Nexias lokaler på Gamla Brogatan i Stockholm. Anrika konditoriet Vete-Katten ligger runt hörnet och i byråns nyrenoverade lokaler två trappor upp står mycket riktigt ett fat kanelbullar framdukat i köket.

För ett par månader sedan flyttade de 25 medarbetarna, som alla sitter i var sitt rum, upp en våning i fastigheten i och med en större renovering. Vid Balans besök är halva styrkan på plats och de nya lokalerna skvallrar om kundbesök och om framtida rekryteringar.

– Vi anställer just nu, om fem år är vi ganska fullpackade här i lokalerna, säger Anders Lundgren, partner och auktoriserad revisor.

Han är en av en handfull personer som har haft Nexia som arbetsgivare i 20 år och en av de första externa som anställdes av Per-Åke Bois. Han hade i sin tur lämnat BDO med ett gäng kollegor för att köra igång Nexias verksamhet, efter att Nexia International hade tappat sin representant i Sverige. Intresset väcktes efter att ha sett en annons i Balans.

Sedan dess har Per-Åke Bois, som är auktoriserad revisor, sett verksamheten växa och de internationella kunderna gå från noll till dagens 30 procent.

– Teknik, metod och person. Har man hög kvalitet på det så blir det en spännande och utvecklande dynamik. Från början var vi främst en revisionsbyrå, men så startade vi redovisnings- och löneverksamhet, började söka efter kunder som var utmanande och medarbetare med matchande kompetensprofil. Det ledde till att vi kunde ta hyggligt betalt – och investera, berättar han.

Byrån är specialiserad på små och medelstora ägarledda företag och jobbar även med stiftelser, föreningar och samfund. Det internationella nätverket bjuder på en stor tillgänglighet mellan kollegor, så kallade ”Nexianer”.

Anders Lundgren som sitter i utbildningskommittén i Nexia International, har arbetat på kontoren i London och i Sydney och är den som har drivit digitaliseringsfrågan på kontoret. Sedan fyra år arbetar Nexia Stockholm papperslöst och elektroniskt, även om inte alla kunder har gått över helt.

– Jag skulle vilja påstå att kvaliteten har blivit ännu högre i och med den elektroniska granskningen. Det blir inte så mycket överflödig dokumentation, utan fokus på rätt saker; revision och riskbedömning. Det är dessutom 2019 och naturligt att vara restriktiv med papper, säger Anders Lundgren.

Revisorsassistenten Cecilia Angarth började på byrån för tre år sedan och var den första att anamma det heldigitala arbetssättet.

– Det var en självklarhet för mig. Varför använda pärmar? Jag tycker att det digitala sättet är supersmidigt. Du kan gå över till att arbeta digitalt från en dag till en annan. Att helt fasa ut den analoga akten, få den helt digital med jämförelseår, tar dock ett par räkenskapsår, menar Cecilia Angarth.

Men man får inte tappa bort sig bland begreppen, påminner Anders Lundgren. Viktigast när man dryftar digitalisering, automatisering, AI, big data och blockkedjor är att komma ihåg kärnan.

– Ju mer automatiserat samhället blir, desto viktigare blir personerna. Vi jobbar med människor, siffrorna är det som kommer på köpet. Våra kunder ska känna sig trygga i att siffrorna fungerar. Vi brukar säga att vi är digitala i sinnet och analoga i hjärtat, säger han.

Något som även avspeglar sig i stämningen på kontoret.

– Det är roligt att kunna påverka här på företaget, det är inte så stort och idéer välkomnas från alla håll. Ingen behöver vara rädd för att prata med delägarna. Dörrarna är alltid öppna. Det är klart att det kan bli mycket jobb periodvis. Men man kan alltid skicka ett Skype-meddelande över en kaffekopp och träffas i köket och ta en fika, säger Cecilia Angarth.

Sofia Hadjipetri Glantz

Byrån i siffror

Grundades år: 1997 i Sverige

Antal årsarbetare: 25

Antal delägare: 4

Omsättning 2016: 30 mkr

Antal kontor: 1

Nexia International

  • Grundades 1971.

  • 32.000 medarbetare totalt.

  • Finns i fler än 120 länder.

  • Omsätter 4 miljarder USD i världen.

Tre tips för en smidig övergång till att bli papperslös

1 Bestäm dig. Det är aldrig för sent. Det mesta görs i programmen i dag ändå, så varför printa papper?

2 Gör en plan. Först körde vi grundakterna digitalt för att förstå den praktiska hanteringen, för att därefter gå över på helt digitala årsakter och revisioner.

3 Digital i sinnet – analog i hjärtat. Vi jobbar med människor, digitaliseringen är ett hjälpmedel, det personliga engagemanget är allt.

Så löser vi ekvationen

Medarbetarna

Har använt samma rekryteringsfirma i 20 år och därmed finns en djup förståelse för byråns essens, en ”Nexia-profil”. Kandidaterna får göra tester innan anställning, för att hitta en bra balans och matchning bland personalen. På kontoret är dörrarna öppna. Hierarkiskt tänkande undviks. Egna initiativ uppmuntras.

Kunderna

Kundstocken har gått från små- och medelstora företag till större och mer utmanande. Byrån har valt, valt bort och förädlat. För 20 år sedan hade Nexia endast kunder i Sverige, i dag är de internationella uppdragen cirka 30 procent.

Nexiakulturen

Familjärt, högt i tak och sammankittande. Stort utbyte med kontor i andra länder och en personlig relation till kollegor runt om i världen. Nexia International har ett väl utbyggt utbildningsprogram, med utbildningar i klassrum, webbinarier, samt en helt interaktiv revisionsutbildning.

Framtiden

Blickarna riktas mot Göteborg och Malmö. Planen är att Nexia om fem år totalt har tre kontor i Sverige och den dubbla personalstyrkan; alltså 50 personer på tre kontor, mot dagens 25 personer på ett kontor.