Allt fler kreditgivare ställer krav. Saknas revisor i bolaget ska det finnas en auktoriserad redovisningskonsult.

– Titeln är en garant för kvalitet, säger Maria Bragén, auktoriserad redovisningskonsult FAR, Furlands revisionsbyrå.

– Flera bolag med utländska moderbolag och kreditgivare kräver att det finns en auktoriserad redovisningskonsult som granskar eller utför uppdragen i ett bolag som saknar revisor, säger Maria Bragén.

Förklaringarna kan vara flera. En är att det hunnit gå några år sedan den frivilliga revisionen infördes och värdet av titeln auktoriserad redovisningskonsult FAR har satt sig. En annan är att kreditsituationen för bolagen har förändrats.

– Förr byggde krediterna ofta på personliga relationer med banken. I dag kan ett bolag ha sin kreditgivare var som helst. Många gånger sker kontakterna enbart digitalt. Då märker vi att det ger en trovärdighet och kvalitetsstämpel om det är en auktoriserad redovisningskonsult som står bakom rapporter och underlag, säger hon.

I Norge finns krav på att bolag som inte har revisor ska ha en auktoriserad redovisningskonsult. Det spiller över även på Sverige då många bolag med utländska ägarintressen ställer samma krav.

– Visserligen kan vem som helst kalla sig auktoriserad redovisningskonsult, men när vi skriver auktoriserad redovisningskonsult FAR märker vi att det upplevs som tryggare av motparten, säger Maria Bragén.

Charlotta Marténg