– Det är värt att sätta sig in i budgeten. Vissa områden skapar en ökad marknad för rådgivning, säger Hans Peter Larsson, auktoriserad skatterådgivare och skatteansvarig på FAR.

Vårbudgeten innebar som väntat inga större överraskningar. Förlängd sänkt arbetsgivaravgift för första medarbetaren, förändringar i 3:12-reglerna rörande skatt vid överlåtelse av fåmansföretag till närstående samt höjt rut-avdrag. Några av satsningarna som sedan tidigare var kända.

Ur FAR:s perspektiv saknar Hans Peter Larsson direktiv kring hur man går vidare med en eventuell skattereform och slopad värnskatt. Ur de enskilda medlemmarnas perspektiv plockar han upp några saker som kan öppna för ökad efterfrågan på rådgivning. Det handlar om den gröna skatteväxlingen, det vill säga lägre skatt på arbete men högre miljöskatter. I budgeten nämns bland annat höjd kemikalieskatt för vitvaror och elektronik samt förändringar i energi- och koldioxidskatten för gruvnäringen.

– Miljö- och punktskatterna är komplicerade men det kommer att vara värt att sätta sig in i områdena. Mitt råd är att ta tjuren vid hornen och göra det. Företagarna kommer att behöva hjälp att göra rätt, så att de vare sig betalar för lite eller för mycket skatt, säger Hans Peter Larsson.

Charlotta Marténg