Med auktorisationen i ryggen går det att ställa högre krav. Både på kunder och arbetsgivare. Det säger lönekonsulten Jeanette Westerlund på Value & Friends i Skellefteå.

Hon har valt ett yrke som påverkas kraftigt av automatiseringen. Ändå är hon säker. Behovet av personlig rådgivning kommer alltid att finnas – oavsett om robotar sköter löneutbetalningarna.

– Alla vill ha lön, och alla vill ha rätt lön. Med tanke på hur många lagar och avtal som påverkar kommer vi konsulter alltid att behövas i processen. Det är viktigt att det blir rätt, vi är ju faktiskt inblandade i människors privatekonomi, säger hon.

Det räcker nämligen inte att bara hålla semesterlagen i huvudet. Lönekonsulten måste också ha koll på kollektivavtal och andra regler. Området är mer komplext än det kan tyckas vid en första anblick. Samtidigt är det enligt Jeanette ett oerhört intressant jobb.

Efter utbildningen jobbade hon på ett företag där hon ensam skötte löner och ekonomi i 14 år. När företaget lade ner slumpade det sig så att det samtidigt fanns en ledig tjänst på Value & Friends i Skellefteå.

– Det passade mig så bra. Jag hade saknat kollegor att bolla frågorna med.

När möjlighet gavs att bli auktoriserad tvekade Jeanette inte. Hon valde att gå FAR:s förberedelsekurs och när det väl var dags att skriva själva provet gick det bra. Nu sitter diplomet synligt på kontoret och det händer att kunder kommenterar det.

– Då får jag en chans att förklara för kunderna vad auktorisationen innebär. Den ger mig också större möjligheter att ställa krav, både på kunderna och gentemot arbetsgivaren.

Charlotta Marténg

Karriärtips!

Skriv ut lagarna som hör till ”löneområdet”, och läs igenom dem från början till slut.

Namn: Jeanette Westerlund.

Ålder: 45.

Bor: Skellefteå.

Yrke och byrå: Auktoriserad lönekonsult på Value & Friends.

Utbildning: 3-årig ekonomisk linje på gymnasiet i Skellefteå.

Familj: Gift med Niklas, tonårsdöttrarna Selma och Stina.

Karriären i korthet: Ekonom hos olika företag i Skellefteå, 1992–2008. Sedan 2009 arbete hos Value & Friends i Skellefteå. Hösten 2018 skrevs provet för auktoriserad lönekonsult med godkänt resultat.