På KPMG heter avdelningen som erbjuder den här typen av tjänster InterimService och dess tillväxt förväntas fyrdubblas inom de närmaste åren.

När en arbetstopp blivit permanent, en föräldraledighet inte tagits med i planeringen och företaget inte har hunnit eller vill rekrytera så kan InterimService med kort varsel skicka konsulter med kompetensen som behöver ersättas.

– Det kan handla om roller på olika nivåer, till exempel CFO, controller, redovisningsekonom eller projektledare. Uppdragens längd kan variera mycket, ofta blir vi kvar längre än det var tänkt inledningsvis. Vi kan ta uppdrag över hela landet och även utomlands, vi har fått förfrågningar från Oslo och Dubai, säger Gustav Ask, Senior Associate.

Avdelningen består i dag av 32 personer, men KPMG:s ledning har i samarbete med InterimService pekat ut målet: om fyra år ska antalet medarbetare vara 100.

– Det ser vi som ett kvitto på att ledningen tror på oss. Vi brukar säga att vi är KPMG:s vardagliga bläckfisk som har tentakler ute i våra kunders operativa verksamheter där vi fångar upp behov samt väsentliga kontaktpersoner. Det är en extremt stor fördel både för oss att växa som avdelning men även att sammanväva och erbjuda hela KPMG:s tjänsteutbud hos våra kunder, säger Gustav Ask.

För avdelningens medarbetare är InterimService en möjlighet att prova på olika roller och få en snabb utveckling i yrket och karriären.

– För mig som konsult är det lika viktigt med känslan av att hjälpa till och vara ett vitaminpiller som att bidra med teknisk kompetens ute hos våra kunder, framhåller Annie Älveborn, manager.

För närvarande finns InterimService huvudsakligen representerade i Stockholm, Göteborg och Malmö, men i exempelvis Dalarna och Mälardalen erbjuds även interimtjänster genom ett franchiseupplägg där mindre kontor runt om i landet får ta del av affärsmodellen.

Interimservice är ett ungt gäng som sticker ut lite bland övriga KPMG:s avdelningar. Johan, Annie och Gustav lärde känna varandra när de tidigare arbetade på en av Big 4-byråerna.

– Vi känner oss lite som en start-up inom KPMG. Alla är individer som förespråkar och drivs av en öppen kultur med högt i tak där allas åsikter och tankar lyfts och respekteras, säger Johan Enell, Senior Manager, och betonar samtidigt att de har avdramatiserat titlarna inom InterimService.

Att InterimService består av ett ungt gäng märks i jargongen och kontaktvägarna, de prioriterar ofta sms och Skype framför ett telefonsamtal. AW och olika aktiviteter är ofta förekommande inslag. Och att dyka upp på kontoret i gympaskor och t-shirt ses inte som något konstigt, även om det kanske utmanar klädkoden i resten av huset.

– Vi är både kollegor och kompisar, men framförallt är det viktigt att vi kan titta varandra i ögonen och säga att det här är skitkul. Vi vill att alla känner sig delaktiga och engagerade i det vi gör, säger Johan Enell och får medhåll från sina kolleger:

– Alla kan bidra på sitt sätt, och det är allas ansvar att dra sitt strå till stacken för en lyckad tillväxtresa, säger Annie Älveborn.

Att behovet av interimtjänster kommer att öka är kollegorna övertygade om:

– Företagen står inför stora utmaningar i framtiden och kommer att behöva hjälp när konjunkturen svänger och den tekniska utvecklingen fortsätter att utvecklas snabbt. Det blir även alltmer populärt att arbeta som konsult och vi kan erbjuda en plattform att snabbt skaffa sig erfarenhet.

– I jämförelse med att vara anställd på ett och samma företag blir vår utvecklingskurva minst dubbelt så brant samtidigt som vi har en bra balans mellan arbete och fritid och vi erbjuder alltid en fast anställning. Vår idé är absolut inte unik men vi tror att den är noggrant avvägd och att vi på ett något rebelliskt sätt är här för att utforma det bästa möjliga upplägget som utmanar andra aktörer på marknaden.