Ingen har väl missat rapporteringen om turerna i Swedbank, där revisorn hade tillstyrkt ansvarsfrihet för styrelse och vd, men där stämman valde att enbart bevilja styrelsen ansvarsfrihet. Men vad gäller egentligen när revisorn och ägarna tycker olika? I normalfallet följer ju stämman revisorns linje, både när det gäller stora och små bolag.

Förvaltningsrevision är tämligen unikt för Sverige och syftet med reglerna är att bolagsledningens ansvar ska vara tydligt och att det ska gå att utkräva ansvar av styrelse och vd. I detta nummer intervjuar vi några av Sveriges främsta experter på området, bland annat om vad som gäller när revisorn inte kan få fram tillräckliga revisionsbevis för att kunna tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet och hur det kan uppstå situationer där revisorn tillstyrker ansvarsfrihet samtidigt som media rapporterar om fusk och bedrägerier i företaget.

Och på tal om bedrägerier, missa inte Nigel Iyers och Carina Sörqvists debattartikel. De menar att det finns en uppsjö av indikatorer som många väljer att ignorera. De ställer också frågan om vi har blivit så besatta av policies, compliance, rutiner och kontroller att vår sunda nyfikenhet har trängts undan.

Trevlig sommar!

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se