Förslaget om nya skatteregler för ägarskiften blir verklighet 1 juli i år. Överlåtelse av företag inom familjen beskattas på samma sätt som en försäljning till utomstående.

FAR:s tidning Resultat har låtit skattekonsulterna Stefan Asklöf, Deloitte, och Roger Zinders, Zinders skatt, analysera vad de nya reglerna betyder i praktiken. Artikeln har publicerats på tidningenresultat.se.

– Den diskriminering familjeinterna överlåtelser varit föremål för kommer nu i många fall att undanröjas med de nya reglerna. Men lagförslaget gäller bara överlåtelser som genomförs efter 1 juli 2019, säger Stefan Asklöf.

I artikeln går han och Roger Zinders igenom hur förändringen slår. Den nya paragrafen 57:4 a inkomstskattelagen (IL) är utformad som en strikt undantagsregel från huvudregeln i 57:4 IL. Undantagsregeln gäller alla möjliga överlåtelser inom den så kallade närståendekretsen, exempelvis två eller flera syskon emellan. Det enda undantaget (från undantagsregeln) är överlåtelser till make/maka.

– Syftet med reglerna är i stora drag att föräldern ska befrias från den ”samma eller likartad-smitta” via barnets fortsatta verksamhet som följer av 57:4 IL, säger Roger Zinders.

Charlotta Marténg

Läs mer på www.tidningenreslutat.se:

Analys: Nya regler för ägarskifte