Bristande ID-kontroll, brister i vidareutbildningen och uppdragsbrev som inte är uppdaterade. Det är några av de vanligaste felen som upptäcks vid kvalitetskontroll av redovisnings- och lönekonsulter.

Du som är auktoriserad redovisningskonsult eller lönekonsult och står inför en kvalitetskontroll kan tjäna på att förbereda dig. På far.se finns de vanligaste bristerna som brukar upptäckas vid kvalitetskontrollen.

– Vanliga brister vi ser är att vidareutbildningen brister. Enligt FAR:s etiska regler EtikR 4 ska auktoriserade redovisningskonsulter vidareutbilda sig och det är bra om det finns underlag som verifierar genomförda utbildningar, säger Yvonne Jansson, FAR.

Andra brister är att redovisningsföretagets riktlinjer saknas eller är ofullständiga. En vanlig brist är att det saknas riskbedömning i enlighet med lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Det är också vanligt att det saknas dokumenterad ID-kontroll och dokumenterad utvärdering av ny kund samt årlig utvärdering av befintliga kunder.

– Se också till att ha ett system för kvalitetssäkring som är anpassat till verksamhetens storlek och komplexitet. För en enmansbyrå kan det bestå av egenkontroller med stöd av checklista och för en större byrå omfatta regelbundna uppdragskontroller av kvalitetsansvarig, säger Yvonne Jansson.

Charlotta Marténg