Hållbarhet och skatt, finanskris och antikorruption – det är några av frågorna som FAR diskuterar under Almedalsveckan. Tre egna seminarier och ett samarrangemang med Institutet mot mutor, (IMM).

Ett av FAR:s seminarier handlar om nästa finanskris – berätta?

– Jag har gjort en ”minienkät” bland cheferna i FAR:s systerorganisationer i världen och de är tydliga i sina svar: inom fem år är nästa finanskris här. Det handlar dels om vilka indikationerna är på att en finanskris är på väg. Men även om vilka åtgärder som ökar respektive minskar risken för utlösandet av en finanskris. Jag har också frågat hur förberedda våra medlemsföretag är. Ser det bättre ut i dag än 2008? Har vi rätt verktyg för att hantera en finanskris? Detta är frågor som vi kommer att diskutera under seminariet i Almedalen.

Frågan om en skattereform är högaktuell i Almedalen – hur tänker FAR?

– Samhället har förändrats en hel del sedan den förra skattereformen för snart 30 år sedan. Då präglades Sverige ännu av tung industri och entreprenörer var nästan ett okänt begrepp. Internet hade inte gjort intåg i människors vardag och världshandel och rörlighet för människor, varor och tjänster var betydligt mindre än i dag.

Den centrala frågan under vårt seminarium i Almedalen är hur vi skapar en skattereform som är uthållig i en föränderlig värld. En reform som driver företagande och arbete, är rättssäker och styr mot ett hållbart samhälle. Vi tar pulsen på politiker och experter – för att få fram ett recept på en uthållig skattereform.

FAR har ett arrangemang i Almedalen tillsammans med IMM. Hur kan branschen verka mot korruption?

– Våra medlemmar har en unik kunskap om företag och företagande och kan upptäcka avvikande beteende och signaler vi bör vara särskilt uppmärksamma på. Vi ska naturligtvis göra vad vi kan för att bidra till ett högt förtroende och att svenska företag och organisationer följer de spelregler som finns. FAR har samarbetat med IMM i Almedalen flera år och jag ser fram emot årets evenemang.

– Jag hoppas vi ses i Almedalen!

Pernilla Halling

På Karins agenda:

  • ICAEW Without question – workshop om etik

  • FAR:s Controllerdag

  • Corporate governance forum

  • Årsmöte med Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden

Karin Apelman är generalsekreterare och vd i FAR.