Flera tunga instanser sågar delar av förslaget om informationsplikt för skatterådgivare.

Förslaget om informationsplikt för skatterådgivare har varit ute på remiss. En genomgång av remissvaren visar att fler än FAR är kritiska till delen som rör rapporteringsplikt för inhemska arrangemang. Kritiken rör framför allt rättssäkerheten och att förslaget innebär en ökad administrativ börda. Även införandet av sanktioner ifrågasätts.

Tunga instanser som Regelrådet och domstolar ställer sig frågande till ett införande av rapporteringsplikt för inhemska arrangemang. Regelrådet anser att betänkandets konsekvensanalys på flera ställen är bristfällig, bland annat gällande hur många företag som berörs.

– Det höga förtroende som Skatteverket i dag åtnjuter riskerar att förloras. Det eftersom reglerna medvetet utformats vagt för att Skatteverket ska få möjlighet att genom egna ställningstaganden styra vilka upplysningar verket vill få in, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

Han hoppas nu att politikerna ska lyssna på remissinstanserna.

– Den politiska viljan att genomföra hela förslaget måste nu ges ett så högt pris att man inte fullföljer, säger Hans Peter Larsson.

Charlotta Marténg

Läs FAR:s remissvar på www.far.se