Att hitta rätt medarbetare och se till att de förblir nöjda är något alla byråer strävar mot. Balans hälsar på PrimeQ i Stockholm som erbjuder personalen största möjliga flexibilitet.

Sex våningar upp i en fastighet nära Mariatorget på Södermalm i Stockholm huserar PrimeQ, företaget som är allt annat än en traditionell byrå. I stället tillhandahåller byrån lösningar inom fyra affärsområden; ekonomi (där redovisning och lön ingår), it, telefoni och affärssystem.

Väggarna pryds med inramade fotografier av bland annat firade stjärnor i tennis och kända spanska fotbollslag. Under bilderna finns plaketter med PrimeQ:s värdeord, som Känsla, Beslutsamhet, Laganda. Ord som också är tryckta på de många vita kopparna i köket.

– Fotografierna ska andas energi och rörelse och i varje bild finns ett stråk av rött, som Q:et i vårt företagsnamn, förklarar Maria Hansen, konsultchef, Ekonomi & Lön.

Vid en närmare rundvisning blir det också tydligt att kontoret är uppdelat i olika sektioner. I en del jobbas det med ägarledda bolag, i en annan med ledningsstyrda. I en tredje del sitter löneavdelningen, medan it-konsulterna har ett eget hörn.

Kittet i det U-formade kontoret är köket, där det skämtas kring kaffemaskinerna.

– Att få hit rätt konsulter är A och O. Vi har bland annat köpt annonsering för att synas och hittat medarbetare genom att ordet har spridit sig. Men vi har inte behövt anlita rekryteringsbyråer, säger Claes Völcker, vd och medgrundare.

Av de första som rekryterades till PrimeQ år 2011 hade han och kompanjonerna koll på tio, via tidigare arbetsplatser. Det gjorde att man snabbt kom förbi ”puckeln” om 15 personer. Nu finns 73 medarbetare, varav 13 är lokaliserade på det nyöppnade kontoret i Västervik och arbetar främst med fastighetsredovisning.

Kunderna är en blandning av ägarledda fåmansbolag och större bolag. Många av dem använder två av fyra tjänsteområden. Efter att PrimeQ säkrade storkunden Svenskt Näringsliv år 2016 kunde byrån växla upp. Det var också då Maria Hansen började som konsultchef.

– Vi växer hela tiden och är nu närmare 30 redovisnings- och lönekonsulter i Stockholm. De kommande fem åren hoppas vi kunna växa med 10–15 procent per år. Peppar peppar är det inte så stor personalomsättning här, utan vi har många som stannar hos oss, berättar hon.

Både Maria Hansen och Claes Völcker medger att det är lätt att hitta konsulter, men att hitta rätt är desto svårare. Det är dock högsta prioritering.

– Vi söker alltid efter medarbetare som tycker att det är kul att vara konsult. Hellre någon med kunskapsluckor men med rätt inställning, än tvärtom. Att ha roligt på jobbet och att medarbetarna mår bra är viktigast av allt, säger Claes Völcker.

För att vara en så attraktiv arbetsplats som möjligt får de anställda bland annat styra sina arbetstider. Att börja klockan 07.00 på morgonen eller klockan 10.00 spelar mindre roll, så länge man arbetar sina timmar och jobbet blir utfört inom deadline.

– Vi uppmuntrar också till byte av grupp om man är sugen på att utvecklas. I stället för att medarbetare byter jobb, ser vi mycket hellre till att de växlar avdelning, menar Claes Völcker.

Rebecca Rognon är auktoriserad redovisningskonsult via FAR och började på PrimeQ i februari 2019.

– Att vara auktoriserad är ett kvitto för både redovisningskonsulten och byrån och visar att man är seriös och kan sitt jobb. Men personligheten och inställningen är minst lika viktigt. Här bryr man sig verkligen om personalen. Just att det inte är toppstyrt och att beslutsvägarna är korta, i kombination med att man kan välja om man vill jobba med små eller stora företag, tror jag spelar in för att trivas på jobbet, säger hon.

Sofia Hadjipetri Glantz

Byrån i siffror

Grundades år: 2011

Antal medarbetare: 73

Antal kontor: 2, Stockholm och Västervik

Omsättning:

65 msek 2018

85 msek prognos 2019

Tre tips för att främja en positiv personalkultur

1 Högt i tak och låg prestige. Alla ska hjälpas åt. Hellre anställa någon med kunskapsluckor och med rätt inställning, än tvärtom.

2 Skapa vi-känsla. Konferenser, after works, träningsaktiviteter och teambulding-dagar.

3 Uppmuntra utveckling och flexibilitet! Hellre att medarbetaren får utöka sina kunskaper via vidareutbildning eller genom att byta avdelning, än att personen slutar.

Så löser vi ekvationen

Värdegrund

Värnar om att ha kul på jobbet. Några komponenter är företagsanordnade sociala evenemang, flexibel arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter inom olika avdelningar på företaget.

Medarbetarna

Spridd skara medarbetare; från 24-åriga killen på it-supporten till 62-åriga löneadministratören. Rekrytering sköts via köpt annonsering, mun-till-mun och LinkedIn. I Stockholm arbetar 60 personer, varav 28 på avdelningen Ekonomi & Lön (där redovisning ingår). Sedan 2019 finns en avdelning i Västervik där 13 medarbetare är specialiserade på främst fastighetsredovisning.

Kunderna

Variation av stora och små bolag, från ägarledda till ledningsstyrda. Av drygt 500 kunder är cirka 200 redovisningskunder.

Affärsidé

Erbjuder paketerade produkter och tjänster inom fyra områden; ekonomi (redovisning och lön), it, telefoni och affärssystem. Målsättningen är att vara en så kallad One Stop Shop.

Motto

En partner. Många specialister.