Det lutar inte åt att en stor, bred skattereform genomförs i Sverige i ett svep. Mer troligt är flera delreformer.

”Hur gör man en skattereform hållbar över tid i en föränderlig värld?”. Frågan ställdes i Almedalen vid FARs seminarium med samma namn. Klas Eklund, senior ekonom på Mannheimer Swartling och utsedd av ESO för att ta fram rapporten ”En skattereform för 2020-talet” konstaterade att dagens skattesystem behöver anpassas till den globalisering och digitalisering som pågår och hänsyn behöver tas till miljö- och klimatfrågan. En förutsättning som krävs för att det ska gå att genomföra en skattereform är att de nya reglerna är juridiskt genomförbara.

Panelen som deltog var överens om att en bred majoritet i riksdagen krävs för att få igenom en hållbar skattereform. Samtidigt varnades för faran i om alla partier tycker lika. Men att skatt skulle bli en avpolitiserad fråga är inte troligt. Det visade om inte annat politikerna som deltog i panelen. Vad de däremot var överens om var att reformerade skatter är att vänta och att det mesta tyder på att något kommer att hända redan under hösten.

Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, drog följande slutsats när han summerade seminariet:

– Vi har fått två tydliga besked. Det ena är att vi inte är på väg mot en stor bred reform i ett svep utan snarare delreformer. Det andra är att ett stort problem för konkurrenskraften är skatten på arbete.

Text: Charlotta Marténg