FARs skatteseminarium i Almedalen var årets mest uppmärksammade. Och svar gavs. Alla ledande partier var företrädda på högsta skattenivå. ”Det blir ingen stor skattereform”, var det tydliga svaret på Henrik von Sydows, tidigare ordförande i Skatteutskottet, raka fråga. I stället ska en skattereform byggas av delreformer. Det budskapet toppade även Dagens Industris ledarsida där seminariet refererades.

Beskedet är positivt. Det ger FAR ökade möjligheter att framföra synpunkter på lagstiftningens utformning. Först ut blir en av våra kärnfrågor, konkurrenskraftig beskattning av arbetsinkomster. En sänkning på 15 miljarder ska växlas mot höjda miljöskatter. De senare blir alltid mer än lovligt komplexa och svåra att tillämpa. Dags att ändra på det. Färre undantag och bredare regler?

Först ut att lämna sitt bidrag till en reform blir Mannheimers seniorekonom Klas Eklund. Han inledde på seminariet med att ge sin syn på vilka problem en reform måste lösa. I en mer instabil och farlig omvärld måste Sverige stå stadigare och stärka sin förmåga till innovation och höja produktiviteten. Det innebär ökat fokus på företagsamhet och ägare. Ibland tror jag man ska lyssna mer på seniorer. Klas input blir säkert vass!

Nästa år stämmer FAR av leveransläget i reformarbetet på samma sätt.

Två andra frågor som FAR lyfte i Almedalen var rättssäkerheten inom beskattningen och den föreslagna uppgiftsskyldigheten till Skatteverket för så kallade skattearrangemang. I den förra frågan behövs en Rättssäkerhetskommission som en del i en skattereform. Vi kommer att ta det initiativet. I den andra kändes diskussionen med Skatteverkets ansvarige Tomas Algotsson mer öppen och positiv än tidigare.

Årets Almedal var ett avstamp!

Hans Peter Larsson

är skatteansvarig på FAR och auktoriserad skatterådgivare.