Som nytillträdd generalsekreterare identifierade Karin Apelman hållbarhet som en av de globala trender som påverkar branschen mest. Hon har också pekat på ett antal utmaningar som branschen står inför, bland annat förtroendefrågan och attraktionskraften.

Varför är det viktigt att branschen arbetar med hållbarhet?

– Hållbarhetsfrågorna blir allt mer avgörande för att företagens verksamheter ska fungera och utvecklas. FAR och branschen har en unik position i svenskt näringsliv och kan bidra till att företag och organisationer förflyttar sig i en hållbar riktning.

Under ditt första år på FAR har du identifierat fem stora utmaningar för, varav en handlar om förtroende. Varför är den frågan aktuell?

– Vår bransch har ett högt förtroende i dag, men det är inget som kommer av sig själv utan är något vi hela tiden måste förtjäna. Förtroende tar lång tid att bygga upp, men kan snabbt raseras. Globalt pågår en diskussion med fokus på förtroendefrågan, som en följd av vissa företagshändelser. FAR deltar aktivt i den debatten för att branschen även i framtiden ska kunna medverka till ett starkare näringsliv och samhälle.

En annan utmaning handlar om branschens attraktionskraft. Vad ser du där?

– Om branschen ska utvecklas och behålla sin position i samhället krävs det att unga människor lockas till våra yrken och inspireras av våra frågor. Vi vill att fler unga talanger ser en framtid inom branschen och alltså stannar kvar. Det är också positivt om personer som lämnat branschen återvänder efter några år med nya erfarenheter i bagaget. Glädjande nog ser vi sådana exempel – och det är ju ett gott betyg för branschen!

Pernilla Halling

På Karins agenda:

  • SNS Tylösandskonferens

  • FARs årsstämma

  • SNS Sustainable Finance

  • Kick off Mazars

Karin Apelman är generalsekreterare och vd i FAR.