Maria Svensson, auktoriserad redovisningskonsult och Emma Lindequist, auktoriserad revisor, har närmat sig varandra i sättet att arbeta.

Automatiseringen ger dig som redovisningskonsult ett gyllene tillfälle att ta för dig av nya affärsmöjligheter. Hemligheten är mod.

Ny teknik, nya system, nya tjänster. Ett paradigmskifte pågår i branschen. Och mitt i allt ska traditionella roller som revisorer och redovisningskonsulter hitta sin plats.

De senaste åren har vi sett rubriker som ”Robotar kan ta över hälften av jobben inom 20 år”, ”Var tionde jobb i Sverige kan ersättas av robotar” och ”De ersätter ekonomer med robotar”. I FARs framtidsstudier slås det fast att molnbaserade tjänster, big data, och en ökande automatisering avancerar snabbt och transformerar bransch efter bransch i grunden. När ny teknik implementeras förändras organisationer och yrkesroller.

Redovisningskonsulting och revision kommer att försvinna, kunskapen är väldigt repetitiv och lätt att automatisera. 80/20-regeln gäller. 80 procent är basic redovisning och 20 procent är rådgivning vilket kommer att vara tvärtom i framtiden.” Så står det i Nyckeln till framtiden – FARs andra framtidsstudie som kom 2016.

Och nu är vi snart där. Det är inget konstigt att utvecklingen kan tyckas skrämmande. Att mötas av budskap som säger att ens arbete ska försvinna? Det vill ingen, oavsett yrke. Men på Revideco tänker man tvärtom. Där välkomnas omställningen och på byrån ses utvecklingen som en möjlighet för redovisningskonsulten att kliva fram och våga ta för sig. Både gentemot kunder och kollegor.

Jag skulle vilja säga till alla mina kollegor: Var inte rädd för att ta kommandot! Ta din kund i handen och hjälp dem genom automatiseringsprocessen. Är du redovisningskonsult känner du dina kunder och har en detaljkunskap som revisorerna inte har. Våga använda den, säger Maria Svensson, auktoriserad redovisningskonsult på Revideco.

Revideco ligger långt framme när det handlar om att förändra de klassiska rollerna. Det beror mycket på ett bra samarbete med PE Accounting, och som innebär att de kunder som vill ha bokföringen helt automatiserad – och som passar för det – slussas över till PE Accounting. Kvar finns redovisningskonsulten som rådgivare. Samarbetet med PE Accounting har också lett till en ny sorts relation mellan revisorer och redovisningskonsulter på Revideco.

– Vi revisorer och redovisningskonsulter har närmat oss varandra i sättet att arbeta och det har stärkt sammanhållningen. Vi behöver varandra och kan tillföra olika perspektiv. Redovisningskonsulten med sin detaljkunskap och vi revisorer med vårt helikopterperspektiv. Vi ser egentligen inga större skillnader mellan våra titlar, säger Emma Lindequist, auktoriserad revisor på Revideco.

Maria Svensson beskriver att det handlar om vilken inställning man har. I stället för att se automatiseringen som ett hot bör man vända den till en affärsmöjlighet. Och på Revideco är det redovisningskonsulterna som hjälper kunderna att ta steget i automatiseringsprocessen.

– I stället för att sitta och mata in siffror och göra mindre kvalificerade uppgifter har jag fått en annan roll gentemot kunden. Tidigare kom jag in i början av processen och fanns med när uppgifter skulle in i systemet. Nu är jag med i slutet och får hjälpa till att jobba med produkterna som blir resultatet av automatiseringen. Vi människor kommer alltid att behövas, någon som hjälper företagen att tolka de rapporter och siffror som kommer ut, säger hon.

Det är också ofta redovisningskonsulten som föreslår för kunden att denne ska ta steget och automatisera sin bokföring. Den resan är inte alltid enkel och kräver konsekvens för att fungera. Redovisningskonsulten måste acceptera sin nya roll och våga leda kunden genom förändringen.

– Det är klart att det ibland är en bumpig väg. Men det är vi som håller kunden i handen och vi som är auktoriteten som lett in dem på det här så vi måste våga. Det stärker ens egen roll. En rolig konsekvens är också att kontakten med kunden många gånger ökar, säger Maria Svensson.

Jag upplever dessutom att vi tydliggör värdet av en redovisningskonsult. För våra kunder blir det tydligt vad man inte kan använda en robot till och vad redovisningskonsulten faktiskt tillför, tillägger Emma Lindequist.

Maria Svensson berättar att hon ibland får frågan från kollegor på andra byråer: ”Hur känns det då, att inte sitta och bokföra längre?”

– Då brukar jag skratta lite och svara att jag har bokfört så många år. Det är roligt att få göra något för kunden där vinsten blir så mycket större, säger hon?

Charlotta Marténg