Är utvecklingen ett hot eller en möjlighet för redovisningskonsulterna? Erik Emilsson, Revidecos vd, tvekar inte:

– Självklart en möjlighet, säger han.

System som är programmerade för att sköta företagens bokföring utan övervakning, digital redovisning och allt färre papper att ta hand om och siffror att manuellt mata in. Vart för det redovisningskonsulten? Till en mycket bättre position om man ska lyssna på Erik Emilsson, vd för Revideco.

Han borde veta vad han talar om. Revideco har drivit på utvecklingen att förändra redovisningskonsultens roll och peppar sina anställda att våga kliva fram från baksätet och ta plats i förarsätet. Sättet man arbetar på är kanske unikt för branschen. Revideco väljer ett tätt samarbete med PE Accounting, som satsar helt på automatisering, och slussar över de bokföringskunder som passar för det dit.

– Vi ser inte varandras verksamheter som något hot utan snarare att vi stärker varandra. Vi gör vårt jobb bra och Revideco gör sitt jobb bra. Tillsammans blir det det bästa för kunderna, säger Olle Rydqvist, vd PE Accounting.

Både han och Erik Emilsson betonar att samarbetet mellan byråerna inte hade varit möjligt om inte redovisningskonsulterna vågat ta en ny roll.

– Det Maria Svensson och Emma Lindequist gör är otroligt modigt! De har gått från sina traditionella roller och vågat hitta nya. Att ha den här strikta uppdelningen mellan revisorer och redovisningskonsulter är idiotisk och bygger på ett fyrkantigt tänk. Och ju mer fyrkantigt desto svårare att sälja in, jag skulle vilja säga att de båda yrkena går ihop igen, säger Erik Emilsson.

Hans devis är att om revisorerna och redovisningskonsulterna gör sitt jobb och ser till att revisionen och redovisningen blir rätt och bra kommer företagaren, och därmed samhället, att vara vinnaren.

Men för att få de anställda att våga förändra sina roller krävs mod. Och tydligt ledarskap.

– Redovisningskonsulterna kan mer än vad de själva kanske tror ibland. Deras detaljkunskaper är ofta mycket bättre än revisorernas.

– Som ledare måste vi ta oss tid och stärka deras självförtroende och stötta dem i att ge rådgivning, mycket ligger i ledarskapet, säger Erik Emilsson.

Charlotta Marténg